Do 04. novembra groblja otvorena do 21 sat

Groblja su od ponedeljka 30. oktobra pa sve do subote, 04. novembra otvorena od 7 pa sve do 21 sat.

Samog 01. novembra, groblja će biti otvorena od 6 sati ujutro. Sugerišemo građanima koji imaju potrebu da autom uđu u groblja te na taj način posete grobovima, da će groblja biti otvorena za ulazak još u utorak, 31. oktobar,  te upozoravamo da u dane praznika, zbog velikog broja posetilaca, neće biti dozvoljen ulazak automobilima, navode iz JKP Pogrebno.

 Poslovi na održavanju i uređenju groblja se odvijaju nekom svojom uobičajenom dinamikom bezmalo cele godine ali nekako baš u mesecu oktobru dobijaju svoju završnicu – često se našalimo da mi u stvari cele godine radimo da bi groblja koja je osnivač dao na upravljanje izgledala uređeno za praznike početkom novembra, kaže za portal Vesna Prćić, direktorica JKP Pogrebno i dodaje da je ove godine svako od 13 groblja koliko ih je ukupno dato na upravljanje JKP Pogrebno pokošeno najmanje 14 puta. Sada su sva groblja pokošena i poslednjih dana još uređujemo delove pojedinih groblja. Uglavnom smo i zelenilo koje je godinama sađeno po grobljima uredili – negde da bi olakšali prolaz posetilaca a ponegde kako bi ulepšali same pristupne staze i groblja. Ono što podrazumeva veliki posao to je sakupljanje smeća u grobljima, kojeg sada ima u većim količinama jer se grobovi uređuju za  praznike pred nama. I samog 01. Novembra zaposleni će u ranim jutarnjim satima još jedanput pokupiti smeće.

Tokom 2023. godine, na poslove održavanja i uređenja, JKP Pogrebno je utrošilo ukupno 12.443.462,46 dinara a od ovih sredstava je asfaltirana staza u okviru Bajskog groblja kao i nastavak postavljanja mobilijara (klupe i kante) u gradskim grobljima.

Ono što je građanima uvek interesantno, a imajući u vidu da mnogi žele posebno urediti grobove svojim najmilijih – i ove godine u toku je akcija obnove drvenih nadgrobnih obeležja na taj način što građani u prodavnici pogrebne opreme JKP Pogrebno biraju drveno obeležje na koje besplatno nakucamo ime i prezime pokojnika, te postavimo na konkretno grobno mesto; na taj način već za nešto više od 4000 dinara, može se obnoviti dotrajalo obeležje, dodaje još Prćić.

 Od  01. novembra biće aktivirana opcija e groblja u Gornjem Tavankutu, dakle, završena je digitalizacija odnosno mapiranje i ovog groblja čime je ovaj važan posao završen za sva groblja u okolnim naseljenim mestima. Isto tako, obzirom da internet stranicu građani često posećuju kako bi se informisali, od kraja godine aktiviraćemo novu internet stranicu, te tako pokušati da im olakšamo snalaženje u potrazi za informacijama o rasporedu sahrana i posmrtnicama kao najgledanije ali opšte informacije i iz pogrebne delatnosti.

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *