Sutra pred odbornicima Predlog budžeta za 2023. godinu

Sutra će se održati 30. sednica Skupštine grada, na kojoj će odbornici raspravljati o 15 tačaka dnevnog reda. Jedna od najvažnijih svakako je Odluka o budžetu grada Subotice za 2023. godinu, koji je planiran u iznosu od 8 milijardi i 516 miliona dinara.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije istakao predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor, rashodi će biti potpuno pokriveni prihodima. “Ono što mogu da kažem jeste da smo bili prinuđeni posle dugo vremena da povećamo osnovicu za porez na imovinu. Ja sam se do sada uvek zahvaljivao građanima što plaćaju porez i rekao sam da je to jako bitno da bi lokalna samouprava mogla da funkcioniše, uključujući i javna preduzeća kao i javne ustanove, ali i da bi smo mogli da održimo nivo usluga brojnih gradskih ustanova i institucija i rekao sam da je to povećanje prihoda rezultat disciplinovanosti građana, a ne povećanje osnovice poreza. Sada smo došli u situaciju da smo prinuđeni da povećamo osnovicu na porez za imovinu, međutim to nije nešto o čemu je popularno govoriti, ali pošto treba da budemo realni, građani će siguran sam razumeti da smo bili prinuđeni da to učinimo. Ono što smo gledali je da oni građani koji su slabijeg imovnog statusa ovo povećanje osete u manjoj meri, a koje proseku iznosi 9,5 odsto, znači ispod nivoa inflacije, istakao je Pastor.

Prema njegovim rečima, povećan je udeo koji je predviđen za investicije za oko 20 odsto u odnosu na ovogodišnji budžet, što će omogućiti da se završe velike kapitalne investicije koje su usmerene na poboljšanje kvaliteta života građana. Između ostalog predviđeno je 315 miliona dinara za izgradnju, odnosno sanaciju puteva i druge infrastrukturne radove. “Budžet je realan, izbalansiran i siguran sam da će se ostvariti u meri u kojoj se ostvario i budžet za ovu godinu, a podsetiću da je njegovo ostvarenje iznad 98 odsto”, naglasio je Pastor.

Odbornici će raspravljati i o Planu razvoja grada Subotice za period 2023-2032. godine. Reč je o dugoročnom planu koji obuhvata razvoj železnice, planove za proširenje turističke ponude, modernizaciju bolnice, završetak Akva parka, zgrade Narodnog pozorišta i ulaganje u komunalnu oblast, u cilju stvaranja uslova za život u jednom atraktivnom i savremenom gradu. “Ovo su ciljevi dugoročnog Plana razvoja i ono što bih želeo da istaknem to je davanje saglasnosti na izmenu programa poslovanja preduzeća “Park Palić”. To je bitno zbog toga što ovim stvaramo uslov za raspoređivanje sredstava u visini od 480 miliona dinara, a radi se o sredstvima koje smo izlobirali u Beogradu od republičke Vlade i ova sredstva su dovoljna da bi se završila izgradnja Akva parka na Paliću, dodao je predsednik Skupštine grada.

Skupština grada je tokom 2022. godine zasedala ukupno petnaest puta, a prva sednica održaće se već 19. januara na kojoj će biti usvojeni programi poslovanja javnih i javno- komunalnih preduzeća.