Rukovodstvo Nacionalnog saveta Mađara u radnoj poseti lokalnoj samoupravi

Predsednik Skupštine grada Subotice i narodni poslanik, dr Balint Pastor i funkcioneri lokalne samouprave grada Subotice sastali su se u utorak sa rukovodstvom Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine (NSMNM) a tema susreta bila je utvrđivanje glavnih smernica dalje saradnje.
Razmotrili smo zajednička pitanja, naime suosnivači smo nekoliko kulturnih institucija u Subotici, a u našem gradu su značajna uporišta i u oblasti obrazovanja i informisanja. Današnji sastanak pružio je priliku i da saopštimo da je Ministarstvo kulture Srbije, kao rezultat konsultacija koje smo sa njima vodili u februaru, prošle nedelje u našu korist izmenilo dotadašnje tumačenje zakona, tako da naša prava ni pre usvajanja već dogovorene izmene zakona neće biti narušena, niti će ovlašćenja nacionalnog saveta biti umanjena, naglasio je dr Balint Pastor.

Uz podsećanje da je novi saziv Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine formiran pre tri meseca, dr Balint Pastor je rekao kako se NSMNM, ne gubeći vreme, latio posla, da je već održao četiri redovne sednice i da je u toku priprema strategija.

Od danas rukovodstvo Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine kreće u posete lokalnim samoupravama, a prva stanica im je bila Subotica. Zaključak današnjeg sastanka je da će lokalna samouprava grada Subotice i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine i ubuduće zajednički delovati po svim pitanjima koja se tiču naše zajednice, istakao je dr Balint Pastor.

Sastanku sa predsednikom Skupštine grada dr Balintom Pastorom i funkcionerima lokalne samouprave grada Subotice, zamenikom gradonačelnika Imreom Kernom, pomoćnicama gradonačelnika Hajnalkom Matin i Žužanom Magoši i zamenicom načelnika Gradske uprave Agotom Balint, u ime Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine prisustvovali su predsednik NSMNM Arpad Fremond, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Ištvan Šarkezi, potpredsednica Nacionalnog saveta Žofija Rigo Pal i rukovodilac Kancelarije NSMNM Emil Lulić.