DruštvoAktuelno

Završena prva faza radova na rekonstrukciji Kanjiškog puta

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor, obišao je danas radove na rekonstrukciji Kanjiškog puta, tzv. lokalne saobraćajnice broj 5. U okviru prve faze radova put je popravljen grebanim asfaltom i izvršeno je njegove proširenje, a nakon obezbeđivanja sredstava za sprovođenje druge faze, od strane Fonda za kapitalna ulaganja APV, pristupiće se postavljanju asfalta.

dr Balint Pastor je istakao da je ovaj put izgrađen pre desetak godina i predstavlja najkraću rutu od Subotice do Kanjiže i dodao da ga ne koriste samo meštani Šupljaka, Malih Pijaca i okolnih naselja, nego i mnogi drugi koji putuju iz Subotice ka Kanjiži i ostalim opštinama severnog Banata, ali je poslednjih godina dospeo u loše stanje.

“Put je popravljen struganim asfalom, ali se ne radi samo o tome, već je i proširen, a napravljena je podloga za sledeću fazu i u toku ove godine ćemo konkurisati kod Fonda za kapitalna ulaganja APV, jer želimo da ova saobraćajnica preraste u normalan javni put. U poslednjih 10 godina, a i dan danas je tako da automobili ne mogu da se mimoiđu jer je uži od potrebnog. U dve faze želimo ovaj put da popravimo i da posluži, jer je on i od regionalnog značaja. Ono što je urađeno je projektno-tehnička dokumentacija, a u sledećoj fazi napravićemo saobraćajnicu kakvu stanovnici Subotice i Kanjiže zaslužuju”, rekao je on.

Govoreći o ulaganjima, dodao je da će tokom godine u Mesnoj zajednici Šupljak početi izgradnja gasovodne mreže u dužini od 14 kilometara, za šta je iz budžeta Grada obezbeđeno 25 miliona dinara, a renoviraće se i tzv. Kostolanji kuća, a vrednost radova biće 10,2 miliona dinara, čime će se ona pretvoriti u Dom lokalnih udruženja građana. “Popravljamo puteve, radimo na infrastrukturi koliko je to moguće, a sa druge strane ravnomerno razvijamo sva naseljena mesta, pa čak i sela, što smatramo najnormalnijim”, naglasio je Pastor.

Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža, rekao je da je rekonstrukcija ovog puta samo jedan od primera dugotrajne i dobre saradnje opštine sa Gradom Subotica.

“Prošle godine smo završili dokumentaciju vezanu za rekonstrukciju ove putne mreže sa strane opštine Kanjiža, od ovih pet kilometara mi imamo 3,2 kilometra i zbog velikog iznosa novca koji je uložen siguran sam da od sopstvenih sredstava to ne bi mogli da uradimo. Nadam se da će se ovaj put završiti u narednih nekoliko godina, jer za opštinu Kanjiža je jako važno da imamo dobru i kvalitetnu putnu vezu sa Suboticom, a ovaj put iznova da popravljamo nije ni logično ni finansijski isplativo”, naglasio je Fejstamer.