Zatvara se Kovid ambulanta u Harambašićevoj, stupile na snagu i izmene za testiranje pre ulaska na bolničko lečenje

Na današnjoj konferenciji za medije u subotičkom Domu zdravlja, saopšteno je da su se stekli uslovi za izmenu rada Kovid ambulante, u koju su se do sada javljali svi pacijenti sa simptomima infekcije respiratornog trakta, kao i zbog povišene telesne temperature. Kako objašnjava dr Mihaela Budimski Soldat, PR Doma zdravlja, od ponedeljka, 17. jula pacijenti će se zbog navedenih tegoba javljati u ambulante opšte medicine, gde imaju zdravstveni karton kod izabranog lekara.

Molimo pacijente koji se zbog povišene telesne temperature javljaju svom izabranom lekaru, da ulaskom u čekaonicu koriste zaštitne maske, jer prema stručnometodološkom uputstvu Ministarstva zdravlja maske više nisu obavezne, ali je preporuka da se nose. Prema indikacijama i odlukom izabranog lekara, pacijenti će se dalje tretirati i po potrebi, u odnosu na kliničku sliku, slati dalje na dijagnostiku na testiranje u Zavod za javno zdravlje i terapijski tretman kod pulmologa na adresu Harambašićeva 2.

dr Budimski Soldat dodaje da će izmene nastupiti i pri testiranju pre ulaska na bolničko lečenje u Opštu bolnicu Subotica. Na osnovu stručno-metodološkog uputstva koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, tokom pandemije svi pacijenti koji su išli na elektivne operativne zahvate i intervencije su se testirali na Kovid u Doma zdravlja u ambulanti 7, sada se ova odluka ukida, osim za pacijente koji su onkološki i hematološki bolesnici i koji zahtevaju hospitalni tretman, te će se oni i dalje testirati na Kovid PCR metodom. Prema njenim rečima, pomenuti pacijenti će se za potrebe testiranja pre ulaska na bolničko lečenje javljati takođe u Zavod za javno zdravlje, radnim danom od 7 do 12 časova.