Kovid ambulanta dnevno beleži pet slučajeva virusa Covid-19

Situacija u subotičkoj Kovid ambulanti je za sada mirna, a dnevno se beleži oko pet slučajeva obolelih od virusa Covid-19. Kako objašnjava pulmolog dr Elizabeta Vrana, pacijenti koji imaju bilo kakve respiratorne tegobe i dalje prvo moraju da se jave lekarima u Harambašićevoj.

“Kovid ambulanta još uvek radi po ustaljenom radnom vremenu od 07 do 17 časova, a svi pacijenti koji kašlju, kijaju, imaju curenje nosa, povišenu telesnu temperaturu, odnosno simptome nalik nekoj virozi ili prehladi, još uvek dolaze prvo kod nas, ne mogu ići kod lekara opšte prakse. Svaki pacijent se kod nas testira i nakon toga ih lekari pregledaju. Većina pacijenata koja je danas došla je bila negativna, dnevno imamo u proseku pet pozitivnih pacijenata, čak smo neki dan imali samo dva pozitivna pacijenta, međutim do sada nismo imali dan bez obolelog od virusa Covid-19, ističe ona.

Pacijenti koji su nakon testiranja negativni, najčešće se lekarima ove službe javljaju zbog alergijskih manifestacija u vidu curenja nosa, pojačanog kašlja, kijanja, a ukoliko lekari ne mogu da im pruže adekvatnu pomoć, oni se šalju na dalje specijalističke preglede.

“Najčešće završavaju kod pulmologa ako je u pitanju kašalj, mi ovde radimo spirometriju, uradimo antigenski test i na osnovu tog bronho – dilatatarnog testa možemo da zaključimo da li se radi o alergijskoj astmi. Pacijenti tada dobijaju adekvatnu terapiju, najčešće je u tim slučajevima potrebna pumpica, jer to je jedini lek koji deluje na pluća. Često se pacijenti boje kako će ta terapija uticati na njihov organizam, međutim treba da znaju da pumpica deluje samo gde treba i ne treba da se plaše toga”.

Prema rečima dr Elizabete Vrane, sve tegobe zbog kojih se naši sugrađani javljaju lekarima u Kovid ambulanti su uobičajene za ovo doba godine, a pored toga beleže se i sporadični slučajevi upale pluća. “One se javljaju čak i leti, nije to samo vezano za zimu, čitave godine postoji mogućnost da dođe do toga. U nekom trenutku opadne odbrambena sposobnost organizma i te bakterije koje normalno žive u našim plućima se namnože i ustvari dovode do upale. Ono što je jako dobro je da u našoj ambulanti lekari imaju na raspolaganju laboratoriju i rendgen, tako da se ti pacijenti zaista na najbrži način zbrinjavaju”, dodaje dr Vrana.

Zbog sve češće promene vremena, hroničnim bolesnicima savetuje se uzimanje terapije koja je propisana od strane izabranog lekara, a ukoliko se kod zdravih osoba jave određeni simptomi respiratornog sistema, potrebno je da se prvo jave u ovu ambulantu.