Veliko interesovanje mladih za HPV vakcinu

Vakcinacija protiv Humanog papiloma virusa u Subotici je ušla u treću nedelju. Tokom prve nedelje distribuirano je 110 doza, a nedavno je stigao i drugi kontigent, tako da je za sada stiglo ukupno 235 doza vakcine. Kako ističe epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje dr Nebojša Bohucki, prednosti vakcinacije su značajne, a interesovanje među našim sugrađanima je veliko.

“Vakcinu mogu da prime osobe oba pola od 9 do 16 godina starosti, jer infekcija uzrokovana HPV virusom zahvata i devojčice i dečake, s tim da se o ovoj problematici više govori kada je reč o ženama, iz prostog razloga zato što je najznačajnije oboljenje koje ovaj virus izaziva rak grlića materice, koji je u populaciji od 15 do 45 godina druga maligna bolest po učestalosti i predstavlja ogroman javno – zdravstveni problem, međutim pogrešno je ukoliko govorimo samo o toj bolesti, jer celokupan uro i ano – genitalni trakt može da bude zahvaćen ovom infekcijom i da nakon nekoliko godina ili decenija nastane rak. HPV virus može da uzrokuje infekciju u usnoj duplji, gde takođe može da dođe do pojave maligne bolesti. Kada govorimo o ano – genitalnoj regiji, bitno je reći da nije važan tip seksualnog odnosa koji se upražnjava, jer u sekretu može da se nađe virus, tako da i osoba koja je heteroseksualna može da dobije rak u predelu analne regije. Ukoliko neko ima 16 godina i više može sam da se javi za vakcinaciju bez saglasnosti roditelja, međutim osobe koje su mlađe potrebno je imaju dozvolu jednog od roditelja”, kaže dr Bohucki.

On ističe da je korist od imunizacije nesumnjiva, a ono što je značajno je da je u Srbiji u upotrebi devetovalentna vakcina. Kako objašnjava, postoji preko dve stotine tipova HPV virusa, međutim nisu svi od podjednakog značaja. Najznačajniji su upravo tipovi koji mogu da dovedu do maligne promene, a devetovalentna vakcina sadrži devet tipova najčešćih virusa. “Virus se ne sadrži u vakcini, dakle to je mrtva vakcina koja sadrži tzv. L1 protein koji nije virusnog porekla, već je putem genetske rekombinacije ubačen u mikrorganizam koji produkuje taj protein. Ovo je važno reći jer kod građana postoji strah od vakcine, u smislu da može da izazove neko oboljenje. Moram da kažem da su iskustva sa vakcinom ogromna, prva zemlja koja je imala ovu vakcinu bila je Austrija još 2006. godine. Mi je poznajemo već nekih 16 godina i primili su je milioni mladih, a kada je reč o nekim neželjenim reakcijama, one se vezuju za sam čin aplikacije u vidu bola u ramenu, vrtoglavice i gubitka svesti, ali govorimo o tinejdžerima koji slično reaguju kada primaju i druge vakcine”.

Dr Bohucki kaže da se kao najčešće pitanje postavlja kada vakcinu treba primiti. Prema njegovim rečima, odlučeno je da donja starosna granica u Srbiji bude 9, a gornja 19 godina, međutim prema preporukama proizvođača gornja granica može ići i do 26 godine života, pa čak i 45. “Ovo je individualno, u zavisnosti kako osoba živi i koliko je tokom života imala partnera. Priča o vakcini protiv HPV virusa često ima pogrešnu konotaciju, jer se smatra da vakcinacijom tinejdžera, posebno ako govorimo o devetoj godini života, da je u širem javno – zdravstvenom smislu pogrešno i uvek je polemika kada je donja granica za vakcinaciju. Upravo ogranizam što je mlađi, nevezano za to da li je imao seksualni odnos, bolje reaguje na vakcinu, tako da je i ova granica samo uslovna, a smisao imunizacije je da budemo zaštićeni, po mogućnosti trajno. Smatra se da ko je primio dve ili tri doze, u zavisnosti od uzrasta, u preko 90 odsto slučajeva je dugi niz decenija zaštićen. Svako ko želi, a uzrasta je od 9 do 19 godina može da primi vakcinu, čak i one osobe koje su imale seksualno iskustvo”, zaključuje naš sagovornik.