Trenutna epidemiološka situacija nepovoljna, ali nema razloga za zabrinutost

Trenutna epidemiološka situacija, kada govorimo o oboljenju Covid-19, na teritoriji Severnobačkog okruga je nepovoljna, a prema poslednjim podacima u Subotici su aktivna 544 slučaja, u Bačkoj Topoli 89, a u Malom Iđošu 63, kaže za Subotica danas dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

Kako naglašava, brojevi aktivno obolelih i novoobolelih se na dnevnom nivou polako spuštaju, a u toku je sedmi talas, čiji vrhunac je zabeležen sredinom avgusta. “Dnevno u Subotici registrujemo oko 50 novoobolelih, međutim ono što zabrinjava je to kako će se odraziti početak nove školske godine na broj obolelih, jer je to jako nepovoljan epidemiološki trenutak, s obzirom na to da će u zatvorenom prostoru biti veliki broj osnovnoškolaca i srednjoškolaca, što svakako pogoduje širenju kapljičnih infekcija. Tako da, ako u narednim danima dođe do povećanja broja bolelih, to je nešto što je očekivano i nema razloga za zabrinutost”, istakao je dr Bohucki, dodajući da još jedna stvar govori u prilog tome, a to je da nema informacija da je neka druga varijanta virusa prisutna kako u svetu, tako i kod nas.

Klinička slika je i dalje blaga do umereno teška, uglavnom se kod pacijenata javljaju bol u grlu, curenje i zapušenost nosa, kašalj, povišena telesna temperatura, ali i tegobe poput mučnine, povraćanja i proliva. Inkubacija traje između 4 i 5 dana.

“I dalje je Omikron prisutan, međutim on je interesantan zbog svojih sojeva, a aktivni su oni koji su prisutni još od juna, konkretno to su varijante BA.4 i BA.5. Epidemija teče svojim tokom, a na ove oscilacije broja obolelih utiču ovakvi faktori kao što su početak školske godine, dolazak nižih temperatura, itd”.

Govoreći o virusu gripa, dr Bohucki ističe da se na osnovu višegodišnjeg iskustva, njegovo prisustvo beleži od oktobra. “Za ovaj geografski predeo, najčešće se najveći broj slučajeva obolelih od gripa registruje u januaru i februaru, ali na to utiču društveni momenti poput početka školske godine i prazničnih dana. Imali smo izuzetke u protekle dve godine kada smo gripu registrovali u retkim slučajevima zbog obaveznog nošenja maske, a pošto one više nisu obavezne, to sve pogoduje za sve kapljične infekcije, tako i za ostale uzročnike respiratornih zaraznih bolesti”, zaključio je on.