dr Vrana: Kliničke slike Covid-19 i dalje blage

U Kovid ambulanti Doma zdravlja u proteklih nedelju dana beleže porast broja pozitivnih pacijenata na virus Covid-19. Kako objašnjava pneumoftiziolog dr Elizabeta Vrana, pre dve nedelje dnevno je bilo 10 pozitivnih pacijenata, prošle nedelje 46, dok je za tri dana ove sedmice registrovano oko 50 slučajeva, a jutros od 07 do 09 časova na virus je bilo pozitivno 7 naših sugrađana.

“Klinička slika sa kojom se javljaju pacijenti je slična, dakle temperatura, kašalj, curenje nosa, bol u grlu. Temperatura može da bude niska ili visoka, slabost, bol u mišićima, pacijenti često budu toliko slabi da jedva dođu na pregled. Slučajeva upala pluća nemamo, uopšte od kada vlada Omikron soj i nisu toliko česte kao prošle godine. Pojedini pacijenti se upućuju u Bolnicu iz razloga što tamo dobijaju dodatnu terapiju. To su pacijenti koji se na vreme jave kod nas, imaju pozitivan test, dobijaju antivirotik, ali u Bolnici postoji mogućnost da osobe koje imaju druge hronične bolesti dobijaju i gotova antitela kroz infuziju”.

U Kovid ambulanti pacijenti mogu da izvade krv svaki dan u prepodnevnim časovima, urade rendgen pluća do 16 časova i da se besplatno testiraju do 16:30. Dr Elizabeta Vrana savetuje  da ukoliko dođe do pojave bilo kavih simptoma respiratorne infekcije pacijenti miruju, kako ne bi došlo do komplikacija i da se po potrebi jave u Kovid ambulantu.

“Ono što moram da podsetim naše građane je da ambulanta radi svakim radnim danom od 07 do 17 časova, ali i vikendom u istom terminu. Trenutno je angažovan jedan lekarski tim, gužve za sada nema, a nama je u cilju da niko ne čeka na pregled, već da svima bude pružena adekvatna medicinska pomoć”, rekla je dr Vrana.