Kovid brojke rastu i u Subotici, produženo radno vreme ambulante u Harambašićevoj

U Kovid ambulanti Doma zdravlja iz nedelje u nedelju beleže porast broja novoobolelih od virusa Covid-19. Kako ističe dr Elizabeta Vrana, koordinator ambulante u Harambašićevoj, protekle nedelje bilo je dnevno oko 30 novih slučajeva, a ove nedelje ta brojka prešla je 40. U ponedeljak je registrovan 51, u utorak 41, sredu 37, a tokom jučerašnjeg dana 35 pacijenata kod kojih je dijagnostikovan virus.

“Simptomi pacijenata koji se javljaju su uglavnom u vidu gušobolje, curenja nosa, povišene temperature, međutim mogu da se jave i drugi simptomi poput kašlja, glavobolje, slabosti ili malaksalosti, a u nekim slučajevima i niža temperatura. Upala pluća nemamo, mogu da kažem da se jako sporadično javljaju slučajevi, pacijenti brzo ozdrave, dobijaju i dalje antivirotike ukoliko je potrebno, a lekove dajemo uglavnom starijim pacijentima i onima koji boluju od neke hronične bolesti. Na raspolaganju su lekovi Pakslovid, Lagevrio i Favipiravir. Pacijente koji zahtevaju dalja ispitivanja upućujemo u Kovid ambulantu Opšte bolnice, gde se dalje vrši njihov tretman”, objašnjava dr Vrana.

Zbog povećanja broja obolelih, produženo je radno vreme Kovid ambulante, tako da ona sada radi svih sedam dana u nedelji od 07 do 20 časova. Pacijenti imaju mogućnost da u ambulanti izvade krv i urade RTG pluća.

“Pacijenti koji imaju bilo kakve navedene simptome, treba nama da se obrate, ne mogu ići kod svog izabranog lekara. Kod nas nema zakazivanja, uglavnom nam nisu velike gužve, tako da se ne čeka. Ukoliko je antigenski test negativan, a sumnjamo da ima Covid i pacijent ode kući i ne dođe do poboljšanja stanja, treba opet da se javi u ambulantu kako bi se testirao, jer se dešava da test prvi put bude negativan”, dodaje dr Elizabeta Vrana.