Epidemiološka situacija u Subotici je nesigurna

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Subotici je juče zabeleženo tri slučaja oboljevanja od zarazne bolesti Covid-19, što govori da se situacija itekako popravila u odnosu na raniji period i ide u pravcu povoljnih epidemioloških prilika, izjavio je epidemiolog dr Nebojša Bohucki.

“Generalno u poslednjih sedam dana beležimo između pet i šest slučajeva ovog oboljenja što se tiče Subotice, međutim sve dok na dnevnom nivou ne budemo imali 0 ili eventualno jedan slučaj, govorimo o nesigurnoj situaciji, što znači da u kratkom vremenskom periodu može doći do skoka broja obolelih. Upravo zbog toga u zdravstvenim i ustanovama za smeštaj starih lica i dalje je potrebno da se koriste maske, ne samo zaposleni, nego i korisnici, odnosno posetioci”, ističe dr Bohucki.

Prema njegovim rečima, virus je i dalje prisutan, prvenstveno Omikron soj i to obe varijante, običan i stelt nevidljivi soj, pa su iz tog razloga maske i dalje potrebne pre svega u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite, ali i u zatvorenim prostorima. Imunizacija se i dalje odvija u subotičkom Domu zdravlja u ambulanti VII na adresi Trg žrtava fašizma svakog radnog dana, gde svi zainteresovani građani mogu otići po svoju treću ili četvrtu dozu. Na raspolaganju su vakcine proizvođača Sinofarm i Fajzer.

“Za nama je taj peti talas koji je bio najveći do sada po broju obolelih, za koji je najveći krivac bio malopre spomenuti Omikron soj i on je gotovo prošao kroz našu populaciju. Retko da neko nije došao u kontakt sa njim tokom januara, februara i marta, tako da su mnogi imali blagu kliničku sliku, a manji broj je imao težu, odnosno bili su asimptomatski. To su bili putnici koji su išli u inostranstvo ili su se iz drugih razloga testirali, pa je ispalo da su bili pozitivni na testu, a pritom nisu imali kliničku sliku. Imunizacija je svakako dala svoje rezultate i dobro je što su građani primili vakcine, međutim i oni su nažalost imali izvesnu kliničku sliku jer se Omikron toliko promenio, da je već bilo potrebe praviti novu varijantu vakcine. Uvek je virus ispred nauke, tako da tehnički, tehnološki, stručno i naučno može se napraviti, ali uglavnom je virus prvo prisutan na terenu i dok ne stigne nova vakcina on je već prošao kroz populaciju”, objašnjava dr Bohucki.

On i dalje savetuje oprez i nošenje maski i naglašava da izolacija i lečenje u kućnim uslovima virusa Covid-19 traje sedam dana i dodaje da što se tiče eventualnih kontakata i osoba koje žive sa obolelima, a koji nemaju znakove bolesti bili oni vakcinisani ili ne, mera karantina za njih nije obavezna.