Preventivni pregledi ključni u otkrivanju početnih stadijuma raka dojke

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke 20. mart, biće obeležen i ove godine u Subotici po jedanaesti put brojnim aktvnostima, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju i mogućnostima prevencije raka dojke.

Rak dojke predstavlja jedan od najčešćih karcinoma koji se javljaju u ženskoj populaciji i u svetu, ali i kod nas i spada u jedan od četiri vodeće maligne bolesti, istakla je dr Mirjana Dakić iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, dodajući da je u subotičkoj Bolnici 2021. godine od raka dojke lečeno ukupno 108 žena, a svaka peta imala je ispod 50 godina.

“Važno je istaći da 60 odsto osoba koje su obolele, pripadaju grupi radno aktivnog stanovništva. Razlog visokim stopama smrtnosti kod nas je što se bolest otkrije kada je već uznapredovala, a kod više od dve trećine žena kod kojih se otkrije karcinom dojke, on je već počeo da se razvija, a to znači da je tada tumor u prečniku većem od 2 centimetra, vrlo često su prisutne regionalne metastaze, isto tako i udaljene metastaze, a uspešnost lečenja zavisi od stadijuma tumora”, naglasila je dr Dakić.

Iako rizik od nastanka ove bolesti raste nakon 40-te godine života, primetan je porast stope oboljevanja i u mlađoj populaciji, a velika učestalost oboljevanja pripisuje se još uvek nerazjašnjenim i do kraja objašnjenim uzrocima nastanka, tako da su mere primarne prevencije prilično ograničene, a efikasno rešenje za smanjenje kako stope oboljevanja, tako i umiranja je rano otkrivanje i započinjanje lečenja, naglašava dr Verica Dronjak iz Preventivnog centra Doma zdravlja.

“Apsolutna preporuka je da se ne samo sa samopregedima, već i ultrazvučnim pregledima započne što ranije. Faktori rizika na koje ne možemo da utičemo su ženski pol, iako i muškarci mogu da oboljevaju, ali je to sto puta ređe u odnosu na žensku populaciju, zatim godine života, genetski i nasledni faktori, prethodno dijagnostikovane maligne bolesti dojke, dok u ostale faktore spadaju hormonski, tj. dužina izloženosti estrogenu i progesteronu, tj. rana pojava prve menstruacije, kao i kasni ulazak u menopauzu, zatim kasni prvi porođaj, nerađanje, nedojenje, upotreba kontracepcije pre prve trudnoće, hormonska supstitucija tokom menopauze, gojaznost. Najčešći simptom raka dojke je palpabilna promena, dakle žene same napipaju neki čvorić, veoma često to može biti uvećanje dojke, crvenilo, zadebljana koža, promene na samoj bradavici. Imajući u vidu da je dojka isturen organ i dostupan pregledu, a da je ovako velika učestalost oboljevanja i umiranja, preventivni pregledi su od izuzetnog značaja za prognozu i dalji ishod bolesti”, napomenula je dr Dronjak.

“Rak možete izbeći vrlo teško i ne možemo na sve uticati, ali na preventivu možemo, jer ako ga rano otkrijemo, onda imate vizu za život i mogućnost lečenja i u vrlo dobrim postotcima stopa preživljavanja je ohrabrujuća ako se bolest otkrije na vreme. U protekle dve godine koliko postojimo smo radili mnogo na programu edukacije, bazirali smo se i na sasvim mlade generacije, organizovali smo razgovore u kojim smo predočavali našu borbu tokom lečenja, a u cilju povezivanja sa okolnim naseljima organizovali smo predavanja u četiri mesne zajednice, Hajdukovu, Čantaviru, Bajmoku i Kelebiji. Radimo na pružanju psihološke, rehabilitacione i drugih oblika pomoći ženama koje su obolele i pozivamo ih da nam se slobodno jave”, rekla je Milica Pećerić, predsednica Udruženja za podršku ženama lečenim i obolelim od raka dojke “Jedna uz drugu”.

Za obeležavanje ovog dana izabran je prvi dan proleća, 20. mart kao simbol buđenja prirode i stvaranja novog života, a tog dana će u Crvenom krstu u periodu od 17 do 19 časova biti održana promotivna akcija “Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?”. Planirani su preventivni pregledi, palpatorni pregled dojke, određivanje indeksa telesne mase i kompozicije tela, merenje krvnog pritiska i šećera u krvi, a lekari će deliti savete o zdravim stilovima života. Istog dana od 08 do 19 časova u Apoteci Subotica, (ogranci u Matije Gupca 26 i Braće Radić 118), farmaceuti će deliti savete i proveriti interakciju lekova kod obolelih žena.

U Srbiji je prema poslednjim podacima 2020. godine od karcinoma dojke obolelo 4.368, a umrle su 1.782 žene, dok je u Severnobačkom okrugu od nekog oblika raka ukupno obolelo 639 žena, a konkretno od raka dojke 162 žene. U istoj godini je od raka umrlo 276 žena, a njih 52 od raka dojke.