Obeležavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti

Međunarodni dan fizičke aktivnosti 10. maj, sutra će biti obeležen brojnim aktivnostima u sklopu akcije “Kretanjem do zdravlja”, koju Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje sprovodi u saradnji sa svojim partnerima, Apotekom Subotica, PK “Spartak”, Udruženjem “AKA”, Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera i Crvenim krstom, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

Na sportskim terenima osnovne škole “Jovan Mikić” od 11 do 13 časova održaće se program koji će činiti brojna sportska dešavanja u vidu fizičkog zagrevanja i vežbi opuštanja, promovisaće se sportske discipline poput odbojke, penjanja po veštačkoj steni, preskakanje prepona, balanser, aka fajt boks na vreći, kao i zabavne igre na poligonu. U toku akcije volonteri Crvenog krsta će demonstrirati pružanje prve pomoći kod sportskih povreda, a učenici će imati priliku da se i sami oprobaju u pružanju prve pomoći, dok će studenti Visoke škole održati set fizičkih vežbi sa rekvizitima, a deliće i savete o ishrani i higijeni.

Svetska zdravstvena organizacija obeležava Međunarodni dan fizičke aktivnosti već dve decenije sa ciljem promocije fizičke aktivnosti kod dece i mladih, kako bi istu u procesu odrastanja usvojili kao važan deo svakodnevnog života i shvatili njen značaj u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja. Fizička aktivnost podrazumeva svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije i uključuje aktivnosti u slobodno vreme, kao i fizičke aktivnosti u toku obavljanja poslova u kući i na radnom mestu.

Nedostatak fizičke aktivnosti je prepoznat kao vodeći faktor rizika za hronične nezarazne bolesti, a osobe koje su fizički neaktivne imaju između 20 i 30 odsto veći rizik od prevremene smrti u poređenju sa osobam koje se bave nekim oblikom fizičke aktivnosti. Procene su da je u svetu fizička neaktivnost odgovorna za četvrtinu slučajeva raka dojke i debelog creva, šećerne bolesti, ali i za trećinu slučajeva bolesti srca.