Svetski dan bez duvana: “Duvan: pretnja našoj životnoj sredini”

Svetski dan bez duvana koji se obeležava danas, sa ovogodišnjim sloganom “Duvan: pretnja našoj životnoj sredini”, ima za cilj da ukaže da je od početka do kraja, čitav životni ciklus duvana u velikoj meri zagađujući i štetan proces, počevši od uzgoja, proizvodnje, distribucije, pa do otpada, ali i razotkrivanje napora duvanske industrije da rehabilituje svoju reputaciju i da svoje proizvode učini privlačnijim, oglašavajući ih kao ekološki prihvatljive.

Svake godine, da bi se uzgajao duvan, uništi se 3,5 miliona hektara zemlje, a poseče se 600 miliona drveća. Za proizvodnju samo jedne cigarete potroši se 3,7 litara vode, što iscrpljuje rezerve planete u vodi, fosilnim gorivima i metalnim resursima. Godišnje se u svetu 4,5 biliona opušaka odlaže na neodgovarajući način, stvarajući 1,69 milijardi funti toksičnog otpada i ispuštajući hiljade hemikalija u vazduh, vodu i zemljište. Godišnje se iz proizvodnje duvana emituje u vazduh 84 miliona tona ugljen-dioksida što podiže globalnu temperaturu, doprinosi klimatskim promenama i smanjuje otpornost na klimu, te oštećuju ekosistemi, a podaci pokazuju i da pušač proizvede 5 tona ugljen-dioksida u toku svog života.

 “Duvanski proizvodi nisu obična roba, oni predstavljaju mešavinu preko sedam hiljada različitih hemijskih jedinjenja, od kojih je na stotinu toksično i odgovorno za oštećenje srca i krvnih sudova, oko 800 je kancerogenih materija za koje je dokazano da izazivaju maligne bolesti, a tu je i nikotin koji je odgovoran za stvaranje zavisnosti. Ono što želimo da naglasimo je da to nije jedini efekat koji ima nikotin, on je odgovoran i za širenje krvnih sudova, ubrzan srčani ritam, povišen krvni pritisak, lošu cirkulaciju, može da dovede kod mladih do poremećaja u razvoju mozga, centara koji se koriste za pažnju, učenje, koncentraciju, impulse. Nikotin, kada govorimo o trudnicama, može biti odgovoran za prevremeni porođaj i mrtvorođenje. Svaki drugi pušač umre od posledica koje su nastale usled upotrebe duvanskog proizvoda, a polovina njih umre u svojim srednjim godinama. O ovome je važno da govorimo svim našim mladim sugrađanima”, istakla je dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine.

Istraživanje ESPAD iz 2019. godine, koje je sprovedeno sa mladima starosti 16 godina, pokazuje da je evidentan manji broj mladih koji puše cigarete. 12 odsto mladih konzumira cigarete svaki dan, međutim procenat korišćenja drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda je u porastu. Tako je 11 odsto mladih u poslednjih 30 dana pušilo nargile, 5,5 odsto elektronske cigarete, a 3,2 odsto zagrevane duvanske proizvode. Podatak da 62,4 odsto šesnaestogodišnjaka koji su koristili elektronske cigarete, nikada pre toga nisu uzimali klasične cigarete, jasno pokazuje šta je usmerenje duvanske industrije i o tome svi nosimo odgovornost i treba da brinemo o zaštiti mladih, ističu stručnjaci.

Povodom obeležavanja ovog značajnog zdravstvenog datuma, Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje je sa svojim partnerima, Crvenim krstom i Apotekom Subotica organizovao niz aktivnosti.

“Crveni krst će Svetski dan bez duvana obeležiti sa nekoliko aktivnosti. Prva će se održati sutra, 01. juna od 11:30, gde ćemo na Gradskom trgu biti angažovani sa našim volonterima koji će deliti promotivni i edukativni materijal, podsećati sugrađane na štetnost upotrebe duvanskih  proizvoda, a razgovaraće i o značaju očuvanja i unapređenju životne sredine. Od 13 časova u prostorijama Crvenog krsta održaće se edukativne radionice za srednjoškolce, “Prevencije bolesti zavisnosti – odolevanje socijalnom pritisku” i “Novi duvanski proizvodi – nargile”, dok će u četvrtak, 02. juna od 08 do 11 časova u Bajmoku biti organizovana akcija “Selu u pohode”, rekao je Zoran Milovanović, stručni saradnik Crvenog krsta.