Od 16. do 22. maja obeležava se Nedelja zdravlja usta i zuba

Trideset druga Nedelja zdravlja usta i zuba, tradicionalna zdravstvena manifestacija koja se svake godine obeležava treće nedelje u maju, ove godine nosi slogan “Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”, koji ima za cilj da ukaže na značaj dobrog oralnog zdravlja za svakodnevne aktivnosti kao što su govor i smeh, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije u Zavodu za javno zdravlje.

Kako naglaša dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine, većina oralnih bolesti i stanja imaju zajedničke faktore rizika sa vodećim nezaraznim bolestima poput kardiovaskularnih, malignih i drugih hroničnih bolesti, a opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja koje se naglašavaju u okviru ove kampanje, nisu usmerene samo na značaj održavanja odgovarajuće higijene i redovnih poseta stomatologu, već obuhvataju i preporuke za pravilnu ishranu i smanjenje unosa šećera, smanjenje ili prestanak korišćenja duvanskih proizvoda i alkohola, kao i preporuke za bezbedno fizičko okruženje. “Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja su održavanje odgovarajuće higijene, odnosno pranje zuba ujutro i uveče, najbolje posle svakog obroka i povremeno korišćenje konca za zube, smanjenje unosa šećera i uravnotežna ishrana, korišćenje zaštitne opreme za radne i sportske aktivnosti, kao i pridržavanje propisanih mera bezbednosti u saobraćaju, bezbedno fizičko okruženje, redovne kontrole kod stomatologa, prestanak ili smanjenje konzumiranja alkohola i prestanak pušenja”.

Prema istraživanju zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine, u Srbiji 55,3 odsto odraslog stanovništva procenjuje stanje svojih zuba i usta kao dobro, 57,8 odsto pere zube više od jedanput dnevno, dok 16,5 odsto stanovnika uzrasta 25 godina i više imaju sve svoje zube. Dve trećine stanovnika starijih od 15 godina se izjasnilo da ima svog stomatologa, a u periodu od 12 meseci koji su prethodili istraživanju, svaki treći stanovnik je posetio stomatologa. Istraživanje o oralnom zdravlju dece u Srbiji koje je sprovedeno 2019. i 2020. godine, pokazuje da u Srbiji 13,4 odsto dece uzrasta od 12 do 36 meseci ima jedan ili više karijesnih mlečnih zuba, kao i da u ovom uzrastu više od polovine dece svakodnevno konzumira slatkiše. 50,9 odsto dece uzrasta od 36 do 71 meseca ima karijes ili neku njegovu komplikaciju, 17,8 odsto u predškolskom uzrastu ima uočljivu karijesnu leziju na tek izniklom prvom stalnom molaru, u uzrastu 12 godina sve zdrave zube ima 36, a u uzrastu 15 godina 22 odsto dece.

Kako naglašava doktor stomatologije u Dečijem dispanzeru Sonja Krdžović, protekle godine zbog epidemiološke situacije, realizacija aktivnosti u školama i vrtićima povodom obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba je izostala, a rad je organizovan u Dečijem dispanzeru i u ograncima Doma zdravlja. “Deca uzrasta od 6 meseci do 26 godine koja su dolazila mogla su da dobiju svu potrebnu pomoć od strane naših stomatologa, bilo da je reč o savetu ili prvoj pomoći, sanaciji povreda. Ove nedelje mi smo navikli da imamo manifestacije da ulazimo u škole, vrtiće i da pravimo priredbe, međutim zbog trenutne situacije te aktivnosti su izostale, ali smo u Dečijem dispanzeru organizovali prijem dece. Svako dete koje dođe biće obradovano nekim prigodnim poklonima i savetom koji će unaprediti njihovo oralno zdravlje. Koristim ovu priliku da ukažemo na značaj oralnog zdravlja, što podrazumeva redovan odlazak kod stomatologa, pravilno održavanje oralne higijene usta i zuba i zdrav i izbalansiran način ishrane, jer oralno zdravlje je deo opšteg zdravlja i moramo ga čuvati”, istakla je dr Krdžović.

Povodom obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba od 16. do 22. maja, održaće se online radionice u saradnji sa Predškolskom ustanovom “Naša radost”. U četvrtak, 19. maja od 09:15 u objeku u Bikovu, zatim istog dana u vrtiću “Zvončica“ sa početkom u 10 časova, a u petak, 20. maja u vrtiću “Veverica“ od 09:30.