Obeležen Nacionalni dan dojenja, subotička Škola za trudnice renovirana

Tek 13 posto majki u Subotici isključivo doji decu do šestog meseca života, a takva nezavidna brojka je i na nivou Srbije, kažu iz Doma zdravlja Subotica povodom Nacionalnog dana promocije dojenja. Ovim povodom obeleženo je i otvaranje renoviranih prostorija Škole za trudnice, koja u našem gradu postoji od 1998. godine, a kroz čiju obuku je do sada prošlo oko četiri hiljade trudnica.

Procenat od 13 odsto dojene dece do šest meseci je jako mali, kažu stručnjaci, s obzirom na to da u prvih petnaest dana kada su posete patronažnih sestara porodiljama intenzivne dojenje započinje oko 92 odsto žena, međutim kako dani majčinstva odmiču, postotak opada.

„Nama je to važan pokazatelj da naša Škola za trudnice još više radi na promociji, kako same škole, tako kroz nju i samog dojenja. Oko 68 posto žena nam je sistemom anketiranja dalo odgovor da su im u uspostavljanju i istrajnosti u dojenju najviše pomogle patronažne sestre. To je za nas veliko priznanje, međutim sve ukazuje da postoji još prostora da se izvrši edukacija i uticaj na mame da budu istrajnije“ – kazala je Samira Ćurtić, glavna sestra Patronažne službe.

Veliku pomoć i podršku nacionalnom Planu podrške dojenju koji je izrađen 2018. godine, pa i svim majkama Subotičankama bi dalo osnivanje Savetovališta za dojenje u našem gradu, o čemu se intenzivno razmišlja.

„To znači da bismo mi i nakon tih petnaest dana majkama tokom čitavog perioda dojenja, bili na raspolaganju, da im pomažemo da se laktacija održi, nastavi, pojača i tome slično“ – istakla je Ćurtićeva.

Da dojenje neupitno ima veliki značaj, kako za majke, tako i za bebe od velike je važnosti da uđe u svest svakog roditelja, napominju pedijatri.

„Dojenje je najbitnije za stvaranje imuniteta deteta. Spajanje pozitivnih osećanja deteta s majkom, ima pozitivnih uticaja na kvalitet zdravlja bebe. Majčino mleko je uvek spremno, na prilagođenoj temperaturi, samo treba da se želi i da se voli“ – rekla je pedijatar, Josipa Krajninger Parčetić.

Prostor Škole za dojenje, koja se nalazi na adresi Beogradski put 45 (Ambulanta II), posle niza decenija odnovljen je uz pomoć sponzorstva, čime su stvoreni prijatniji i adekvatniji uslovi za boravak svih polaznica, što se nadaju iz Doma zdravlja da će uticati i na veći odziv budućih majki.

„Škola se odganizuje na način da mesečno budu tri grupe. Neke mame nam se vraćaju iako su sa prvim detetom prošle kroz program, jer tako nadograđuju svoja znanja i stiču nove veštine“ – dodala je Verica Dronjak, iz subotičkog Doma zdravlja.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *