Fizička aktivnost ima značajnu ulogu u rastu i razvoju dece

Na terenima osnovne škole “Jovan Mikić” danas je brojnim sportskim aktivnostima obeležen 10. maj, Međunarodni dan fizičke aktivnosti. Osim što je važna za održavanje zdravlja i prevenciju bolesti kod odraslih, fizička aktivnost ima značajnu ulogu u rastu i razvoju dece od najmlađeg uzrasta, istakla je dr Nada Kosić Bibić iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, koji je i organizovao ovu sportsku akciju.

“Kao zdravstveni radnici šaljemo vrlo jasnu poruku da redovna svakodnevna fizička aktivnost, kada govorimo o deci, znači deset minuta svakog dana je ključno za njihov normalan rast i razvoj. Poželjno je da svaki dan bude fizički aktivan, mi želimo da decu motivišemo da uživaju u tim aktivnostima, da im je pokret nešto što im predstavlja dragost, radost, veselje, zabavu i napominjemo da nema normalnog rasta i razvoja bez fizičke aktivnosti. Poručujemo i odraslima koji nisu dovoljno fizički aktivni, da je prolećni dan prava prilika da pokrenu svoje telo, lokomotorni aparat je naš najveći aparat, a mi smo prestali da ga koristimo. Svaki dan nađite vremena da se krećete, jer je to dobro za sveukupno zdravlje. Imamo mnogo starijeg stanovništva, hroničnih bolesnika, ali i oni mogu imati neki prilagođen oblik fizičke aktivnosti i za njih je ključno da imaju kretanje. Naravno u dogovoru sa svojim izabranim lekarom oni treba da odaberu oblik i dužinu trajanja aktivnosti, jer ona ima dejstvo leka i ne može nijedan medikament da je zameni”, kaže dr Kosić Bibić.

Prema statističkim podacima, smanjuje se broj dece koja se bave bilo kojim oblikom fizičke aktivnosti, međutim određeni broj dece bavi se sportom kroz članstvo u sportskim klubovima. Saša Terzija, nastavnik fizičkog vaspitanja, kaže da je cilj ove akcije veći obuhvat dece kako bi se bavila nekom fizičkom aktivnošću, ali da to ne mora da bude vezano za bavljenje sportom. “Predajem fizičko sedam godina i mislim da se smanjuje broj fizički aktivne dece, sve je više gojaznije dece, to se povezuje i sa nezdravim stilovima života i smatram da bi trebalo da utičemo na to, a ovo je jedinstvena prilika putem koje treba da podstaknemo mlade, da ne bude samo jedan dan obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti, već da svaki dan upražnjavaju neki oblik fizičke aktivnosti zbog svog zdravlja i prevencije bolesti. Pandemija je jako uticala na mališane, jako smo ih obazrivo uvodili na časovima fizičkog u trenažni proces i podizanje forme”, ističe Saša Terzija.

Marija Milodanović, direktorica OŠ “Jovan Mikić” kaže da ova obrazovna ustanova u projektu obeležavanja ovog Međunarodnog dana učestvuje već sedam godina i naglašava da je škola veoma posvećena sportu i fizičkim aktivnostima. “Svesni smo koliko sport ima uticaj na pravilan psihofizički razvoj učenika, u prevenciji međuvršnjačkog nasilja i ovaj dan nam služi, pored toga što se lepo zabavljamo, da skrenemo pažnju javnosti i da pozovemo ljude da se posvete svom zdravlju i bavljenju fizičkim aktivnostima, jer je to zaista jako važno da bismo bili zdravi i na svim poljima dobro funkcionisali”.

Istraživanja pokazuju da u svetu 1 od 4 odrasle osobe i 3 od 4 mlade osobe uzrasta 11 do 17 godina nisu dovoljno fizički aktivne na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije. Posebno brine trend smanjenja fizičke aktivnosti u populaciji mladih, koji uglavnom vreme provode uz računar, mobilne telefone, tablete i TV. Statistike pokazuju da je u Evropi samo trećina mladih fizički aktivna prema preporukama za dobro zdravlje, a istraživanje u Srbiji pokazuje da deca u proseku provode 4,8 sati nedeljno u bavljenju fizičkim aktivnostima. Nešto više od dve trećine dece uzrasta 5 do 14 godina se u slobodno vreme najmanje jednom nedeljno bavi fizičkim aktivnostima, značajno više dečaci nego devojčice.

Akcija je organizovana u saradnji sa Apotekom Subotica, PK “Spartak”, Udruženjem “AKA”, Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera i Crvenim krstom.