ZdravstvoSubotica danas

Učenici pripremali zdrave obroke – Cezar salatu i ukusne mafine sa višnjama

Povodom Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom, u pekari Hemijske škole danas je održana promotivna akcija “Mladi kuvaju”. Priliku da pokažu svoja kulinarska umeća u pripremi Cezar salate i slatkih i slanih mafina imali su učenici Medicinske škole, koji su prošli teoretski deo predavanja o osnovnim principima pravilne ishrane, a ovom prilikom pokazali su zavidno znanje i umeće u pripremi zdravih obroka.

Prema rečima dr Nade Kosić Bibić, načelnice Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, ideja je da na jedan interesantan, zabavan, kreativan, a iznad svega koristan način, deca shvate neke veštine i nauče kako da sami pripreme jedan zdrav obrok.

“Cilj nam je da sa njima isprobamo pripremu onog obroka koji bi oni mogli sami da pripreme i donesu kao zdravu užinu u školu. Ovo je jedno zaista odlično druženje sa njima, jer na ovaj način promovišemo pravilnu ishranu i pravilan način pripreme onoga što bi oni trebali da jedu. Deca su za ovu aktivnost pokazala veliku zainteresovanost, nema onih koji samo posmatraju, svi žele da učestvuju, neki od njih imaju iskustva, neki nemaju, a mi želimo da oni probaju zdrav obrok, da isprobaju neke namirnice koje inače ne koriste ili retko koriste. Cilj nam je da ubacimo povrće u mafine, jer oni vole i jedu mafine, ali obično oni budu napravljeni od isključivo belog brašna i osim toga u njih se drugo ništa ne stavlja, a nama je ideja da stavimo druge namirnice, na prvom mestu proteine, a onda i povrće, kako bi oni to sve više koristili u ishrani”, objasnila je dr Kosić Bibić.

Jedna od učenica koja je učestvovala u pripremi zdravog obroka je i Helena Vasić, koja pohađa treći razred Medicinske škole. Kako kaže, ovom akcijom promoviše se zdrava ishrana, a recepti koji su odabrani za ovu priliku, dolikuju uzrastu učenika.

“Ništa teško, a opet zdravije. Pripremali smo Cezar salatu, mafine sa kiselim višnjama i čokoladom i integralne slane mafine. Moram da kažem da sam napredovala što se tiče nivoa kuvanja, zato što smo radili neke stvari koje ne radimo kod kuće i mislim da ćemo svi posle ovoga imati svest o tome da kod kuće što više pomognemo roditeljima u pripremi hrane ili sami da spremimo neko jelo. Ova aktivnost mi je dala nove ideje o pripremi obroka”, rekla je Helena.

Osim Medicinske škole, priliku da pripremaju zdrave obroke imali su i učenici Gimnazije “Svetozar Marković” i Hemijske škole.