Dečji dispanzer od danas više ne dežura u večernjim satima

Služba za zdravstvenu zaštitu žena i dece Doma zdravlja, poznatija kao Dečji dispanzer, od danas prestaje sa dežurstvom u večernjim satima od 20 časova do ponoći, kako je to do sada bila praksa.

Kako ističe dr Josipa Krajninger Parčetić, pedijatar u ovoj zdravstvenoj ustanovi, iako dežurstvo preuzima lekar u Službi hitne medicinske pomoći, to ne znači da najmlađi sugrađani neće biti zbrinuti u hitnim situacijama.

“U slučaju potrebe, nakon završetka našeg radnog vremena, odnosno posle 20 časova, prijem i zbrinjavanje dece će obavljati lekari Hitne pomoći, a stanja koja budu zahtevala dalju obradu biće poslata na Odeljenje pedijatrije Opšte bolnice”.

Prema njenim rečima, Dispanzer je do sada bio jedini u Vojvodini, ako ne i šire, koji je svoj rad nastavljao i nakon zvaničnog radnog vremena svakodnevno do ponoći. Dr Krajninger Parčetić je dodala da su i dalje tu za svoje pacijente, ali svakim radnim danom i vikendom od 07 do 20 časova.

“Beležimo veliki broja pregleda i maksimalno smo opterećeni što se ljudstva tiče, a i dalje su velike gužve u čekaonicama. Dominiraju respiratorne infekcije, imamo sporadično i gastro-intestinalne tegobe koje prate ovaj period godine i to je ono što je uobičajeno za ovaj period godine. Takođe, imamo višednevne visoke temperature koje su prisutne kod dece, a to su negde i osnovni simptomi zbog kojih nam se javljaju roditelji”, dodala je ona.