ZdravstvoAktuelno

Akcija provere zdravlja za korisnike Narodne kuhinje i Prihvatilišta za beskućnike

Selu u pohode

U okviru obeležavanja 31. januara, Nacionalnog dana bez duvanskog dima, u prostorijama Mesne zajednice “Bajnat” danas je održana zdravstvena akcija, u okviru koje su korisnici Narodne kuhinje i Prihvatilišta za beskućnike imali priliku da provere svoje zdravstveno stanje.

Ova akcija sprovedena je na ideju Gradske organizacije Crvenog krsta, sa ciljem da se i ovoj kategoriji stanovništva omoguće besplatni pregledi, kako bi prekontrolisali svoje zdravsteno stanje i da u razgovoru sa lekarima dobiju savete za očuvanje svog zdravlja, istakao je Zoran Milovanović, stručni saradnik Crvenog krsta.

Korisnicima su kontrolisani krvni pritisak, nivo šećera u krvi, izvršeno je određivanje indeksa telesne mase i kompozicije tela, a dobili su i testove na prisustvo minimalne količine krvi u stolici, dok su pušači dobili savete na koji način da prestanu sa tom nezdravom navikom.

“Na akciji radimo sa jednom zaista osetljivom kategorijom stanovništva i zadovoljstvo nam je da možemo proveriti njihovo zdravstveno stanje i dati im korisne savete kako da očuvaju unapred svoje zdravstveno stanje. Dosadašnja merenja su pokazala da ove osobe upravo pripadaju pomenutoj kategoriji iz više razloga, oni imaju komorbiditete više hroničnih bolesti, da im je potrebna zdravstvena zaštita i podrška, a takođe vidimo da se u pojedinim slučajevima radi o pacijentima koji imaju, bez obzira na sve uslove života i višak telesne mase, što jasno ukazuje da je neophodna promena u ishrani i povećanju fizičke aktivnosti, koliko to naravno ostale bolesti omogućavaju. Pripadnici ove kategorije stanovništva svakako zavređuju kako našu, tako i pažnju svih struktura društva, kako bi smo im omogućili da žive dostojanstveno i da imaju pravo na zdravstvenu zaštitu”, rekla je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

“Kod korisnika smo radili skrininge za depresiju, za dijabetes, a rađen je i skrining za kardio-vaskularne bolesti. Korisnicima starijim od 50 godina dali smo FOB testove za okultno krvarenje iz stolice, merene su vrednosti šećera i pritiska…Moram da kažem da merenja koja smo do sada uradili pokazuju da su sve to dobro regulisani pacijenti, imaju zdravstveno osiguranje i redovno uzimaju svoju terapiju i moram da istaknem da su dobro kontrolisani”, dodala je dr Verica Dronjak, načelnica Centra za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja.