Upravljanje čvrstim otpadom jedan od prioriteta Ministarstva za zaštitu životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas, zajedno sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem i predsednicima i predstavnicima opština Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka, postrojenje za separaciju otpada u „Regionalnoj deponiji“ odnosno Radnu jedinicu za odvoženje i deponovanje komunalnog čvrstog otpada JKP „Čistoća i zelenilo“ u Subotici.

Mi danas, možda prvi put u Subotici i čitavom Okrugu, na jednom mestu imamo opremu vrednu skoro tri miliona evra – istakla je Ministarka Vujović dodavši da je ovom nabavkom , realizacija projekta „Izgradnja regionalnog sistema upravljanja otpadom za Grad Suboticu i opštine Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka“, koja se odnosi na Sektorski program „Zaštita životne sredine, klimatske promene i energetika“ IPA za 2012. godinu, konačno dobila svoj epilog.

Upravljanje čvrstim otpadom jedan je od prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine i problem koji, verovatno, najviše muči građane čitave Srbije – rekla je još Vujović i pozvala građane Grada Subotice i opština Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka da kao i prethodnih godinu dana budu aktivni na raspisanim konkursima Ministarstva zaštite životne sredine.

U toku je konkurs za zamenu kotlova i pošumljavanje, a ovih dana očekujemo i puštanje konkursa za uklanjanje divljih deponija i smetlišta širom Srbije. Razgovarala sam sa gradonačelnikom Bakićem da zatvorimo i Gradsku deponiju u Subotici na koju se i dalje odvozi otpad, i pored toga što postoji regionalni centar koji bi trebalo da radi maksimalnim kapacitetom kako bi oba okruga, i Severnobački i Severnobanatski, bili čisti. Jedni ste od retkih okruga koji imaju regionalnu deponiju po svim evropskim standardima, zahvaljujući našim partnerima iz Evropske unije koji su učestvovali u finansiranju ovog projekta.

Gradonačelnik Bakić je, takođe, izjavio da se nabavkom ovih vozila konačno upotpunjuju svi uslovi potrebni za rad a potom se zahvalio  sve uslove potrebne za rad Ministarstvu zaštite životne sredine i Vladi Republike Srbije što su omogućili nabavku 25 najsavremenijih vozila za transport otpada. Subotica je preuzela sedam kamiona za transport smeća velikog kapaciteta, jedan kamion manje nosivosti, kao i dva autopodizača za kontejnere dok će ostala vozila preuzeti naši prijatelji iz pomenutih opština čime će se zaokružiti projekat započet još 2012. godine, vredan 24 miliona evra, kojim će stanje životne sredine čitavog prostora severne Bačke i velikog dela severnog Banata biti značajno unapređeno kroz razdvajanje i obradu otpada. Velike deponije, koje zauzimaju i zagađuju ogromne površine, konačno odlaze u istoriju.

Obilasku „Regionalne deponije“ d.o.o. Subotica i nabavljenih autosmećara i autopodizača prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, pomoćnici gradonačelnika Zagorka Panić, Vesna Bosančić i Marko Marić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Srđan Samardžić, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, Radoslav Vukelić, direktor „Regionalne deponije“ d.o.o. Subotica, Gelert Gligor, i Slobodan Milošev, direktor JKP „Čistoća i zelenilo“.