Upis u srednje škole putem portala “Moja srednja škola”

Sve aktivnosti vezane za završetak osnovne i upis u srednju školu i ove godine obavljaće se bez podnošenja ijednog papira, putem portala “Moja srednja škola”, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Umesto sedam mesta koje su roditelji do sada morali da posete, od prošle godine jednim pristupom pomenutom portalu, mogu da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis deteta. Na istom će roditelji i drugi zakonski zastupnici moći u periodu od 4. do 7. aprila prvo da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, koji će se održati u srednjim školama od 13. do 22. maja, a nakon toga imaće onlajn uvid u rezultate.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada biće održan od 27. do 29. juna, čiji preliminarni rezultati će se moći pogledati na pomenutom portalu 1. jula, putem kojeg će postojati mogućnost podnošenja žalbi na rezultate završnog ispita.

“I ove godine lista želja će moći da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 6. jula. Oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, istu mogu podneti u papirnom obliku u školama 6. i 7. jula. Na samom kraju, roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, gde će takođe moći da se obavi i upis. Povezivanjem sa sistemom zdravstva, prvi put je omogućen  i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis”, stoji u saopštenju Ministarstva.