Od 21. do 27. marta pojačana kontrola saobraćaja – brzina, alkotest i pojas

Pripadnici Uprave saobraćajne policije u periodu od 21. do 27. marta, sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila, u okviru koje će u četvrtak, 24. marta biti realizovan „Speed Marathon“, tokom kojeg će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena neprekidno, u trajanju od 24 časa, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ova akcija sprovešće se u 30 evropskih zemalja koje su članice ROADPOL-a (Mreža saobraćajnih policija Evrope). Saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije tzv. „presretačima“, dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila.

“Napominjemo da će u cilju zaštite bezbednosti pešaka brzina biti merena i u zonama pešačkih prelaza. Svaki kontrolisani vozač biće alkotestiran, dok će saobraćajna policija prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu kretanja izvršiti kontrolu da li se od strane vozača i svih putnika u vozilu pojasevi koriste na način koji je predvideo proizvođač vozila”, navodi se u saopštenju.

U prva dva meseca ove godine, na putevima u Srbiji dogodila se 61 saobraćajna nezgoda sa poginulim licima, a u gotovo polovini tih nezgoda kao jedan od uticajnih faktora javljala se neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta. Sankcionisano je oko 65.000 vozača zbog učinjenog prekršaja prekoračenja brzine, što je dvostruko više u odnosu na prva dva meseca 2021. godine.