Udovičić: Subotica je grad sporta

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je posetio osnovnu školu “Sveti Sava” u Aleksandrovu, gde je uručio sportsku opremu u vidu rekvizita za rukomet i košarku, uključujući montažne koševe, golove i 40 lopti, po 10 za po četiri kolektivna sporta vrednu 450 hiljada dinara. Ovo je peta škola u Srbiji koja je od početka sprovođenja projekta obnavljanja sportske opreme dobila ovako vrednu donaciju.

Danas smo ovde da pokažemo da timski možemo sve da uradimo. Danas pokušavamo na licu mesta da čujemo sa kojim izazovima se suočavaju lokalni klubovi, da razgovaramo sa sportistima, predstavnicima klubova da vidimo kako da unapredimo sistem školskog sporta i kako da omogućimo da deca imaju pravo na besplatno bavljenje sportom, da bismo proširili bazu i omogućili građanima da u ovim izazovnim vremenima imaju najadekvatnije uslove za bavljenje sportom. Obezbeđivanjem sportske opreme želimo da omogućimo da deca u osnovnim školama imaju najbolje uslove za bavljenje časom fizičkog vaspitanja, ali su fiskulturne sale mesta gde lokalni klubovi obavljaju svoje sportske aktivnosti i na taj način radimo i na razvoju lokalnih klubova”, naglasio je ministar Udovičić, koji se zahvalio gradonačelniku Stevanu Bakiću što je u sam vrh svojih prioriteta stavio posvećenost i odnos prema mladima i sportu, što govori podatak da je više od 280 miliona dinara na godišnjem nivou opredeljeno za razvoj omladinske politike i sporta, gde danas sportski rezultati pokazuju da Subotica itekako jeste grad sporta, što pokazuje i veliki broj olimpijskih medalja, sportista, šampiona koji su potekli i došli iz ovog grada i koji prenose slavu i Subotice i Vojvodine i naše države.

Gradonačelnik Stevan Bakić istakao je da se donacijom sportske opreme, stvorio uslov za korišćenje otvorenog terena za rukomet i fiskulturne sale u punom kapacitetu u osnovnoj školi “Sveti Sava”, koje je grad Subotica zajedno sa pokrajinskim Sekretarijatom za sport rekonstruisao sredstvima u visini od ukupno 6,5 miliona dinara. “Ovu školu pohađa najviše đaka iz Aleksandrova, Bikova i ostalih prigradskih naselja. Uslovi koje grad zajedno sa svim nivoima vlasti i pokrajinskom i republičkom pokušava da stvori jesu što bolji, za sve sportiste u ovom gradu. Dela govore, a ne prazne priče i to je dokaz da zajedno možemo sve da uradimo”, naglasio je gradonačelnik.

Ministar Vanja Udovičić obišao je i Sportsko-rekreativni centar “Prozivka”, gde je razgovarao sa čelnicima plivačkog kluba “Spartak – Prozivka” čiji plivači nižu brojne uspehe na brojnim takmičenjima. “Ovo je sportski kolektiv koji je pokazao u prethodnom periodu vrhunske sportske rezultate, ali prvenstveno posvećen rad sa najmlađima i široku bazu za poštovanje, jer za 10 godina obezbediti uslove i napraviti promociju za 260-oro dece je za primer kako može, kada klub ima adekvatne uslove i podršku sa svih nivoa i kada klub svojim rezultatima opravdava poverenje koje mu je ukazano”, rekao je Udovičić.

Dejan Rašković, trener plivačkog kluba “Spartak – Prozivka”, istakao je da je klub u prethodnom periodu ostvario zaista veliki broj rezultata, a da njegovi članovi aktivno učestvuju na svim takmičenjima, kako na republičkim i pokrajinskim, tako i na regionalnom nivou. “Koristim ovu priliku da iskažem veliku zahvalnost kako ministarstvu i pokrajini tako i lokalnoj samoupravi koja je zaista pružala godinama unazad od samog početka, nesebičnu podršku našem klubu i koja je učestvovala u rešavanju svih problema, koja nam je pomagala u ostvarivanju svih naših ciljeva, a naši ciljevi zasnivaju na ostvarivanju spotskih rezultata što je za nas možda još i važnije. Želimo da omasovimo sport, da privučemo što je moguće veći broj dece iz Subotice da budu fizički aktivna i da na taj način zajedno uz podršku svih ovih institucija, utičemo na što je moguće kvalitetniji život dece i omladine”, zaključio je Rašković.