PU Subotica dobila novo vozilo, a njeni pripadnici pohvaljeni za efikasnu borbu protiv „migrantske krize“

Policijska uprava u Subotici dobila je još jedno novo vozilo, marke Fiat Doblo. Vrednost vozila sa PDV-om je tri miliona i četiri stotine devedeset hiljada dinara, za koje su sredstva obezbeđna iz fonda Grada. Novo vozilo je brendirano po potrebi Saobraćajne policije, opremljeno je sa led svetlosnom konzolom plave boje, pojačajom, tetra stanicom sa kompletnom opremom za instaliranje i fiksnom antenom za korišćenje tetra stanice.

„Zahvaljujem se Gradu na podršci koju nam pruža, a nabavka ovog vozila je konkretan primer dobre saradnje i razumevanja potreba od strane lokalne samouprave prema policiji i Policijskoj upravi. Nabavka ovog vozila će značajno doprineti u obavljanju policijskih poslova iz nadležnosti saobraćajne policije, jer će se ono koristiti za obezbeđenje mesta događaja i uviđaj prilikom saobraćajnih nezgoda.“ – rekao je načelnik PU Subotica, Igor Velimirović.

U ime grada Subotice, Policijskoj upravi Subotica je vozilo na upotrebu predao gradonačelnik Stevan Bakić.

„Novo vozilo služiće policiji radi preventivnog delovanja i unapređenja bezbednosti saobraćaja na teritoriji našeg grada. Pored ovog vozila, grad Subotica je u toku 2022. i početkom 2023. godine, nabavio i drugu opremu potrebnu policijskoj upravi u našem gradu, poput računarske opreme za potrebe saobračajne policije i policijske uprave Subotice, kolektore za doping test, kao i dva automobila marke Škoda oktavija, za potrebe saobračajne policije, koja su na upotrebu predata krajem januara tekuće godine. Krajem trećeg kvartala ove godine će biti predata još dva vozila marke Škoda okravija, koja su trenutno u fazi opremanja i brendiranja.“ – izjavio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Gradonačelnik je ovom prilikom istakao i da Grad ima izuzetnu saradnju sa policijskom upravom, te da se trudi da kada god je moguće doprinese boljitku i efikasnosti obavljanja njihove delatnosti. Takođe, osvrnuo se i pohvalio vredan rad, nesebično zalaganje i profesionalan odnos svih pripadnika policije koji pokazuju u svom svakodnevnom obavljanju dužnosti, naročito u vremenima „migrantske krize“. Podsetivši na incident koji se dogodio u noći 24. na 25. jul, u periferiji naselja Hajdukovo, kada je došlo do novog vatrenog obračuna izmešu migrantskih grupa, gradonačelnik je kazao da su pripadnici PU i specijalnih jedinica žandarmerije odmah po prijavi izašli na teren gde su ustanovili jedno preminulo lice i jedno lice sa prostrelnim ranama, dok se drugo lice već nalazilo u OB.

„Naglašavam da problem „migranata“ postoji, ali to nije problem samo grada Subotice i države Srbije, to je trenutno globalni problem. Država Srbija je preuzela odgovarajuće obaveze, uslovljena od Evropske unije, gde smo morali da formiramo prihvatne centre na teritoriji naše države. Činjenica je to da su pripadnici policijske uprave Subotica i žandarmerije danonoćno na terenu, gde u zadnjih par meseci imamo pojačane aktivnosti i smanjen broj migranata u našim šumama. Nekada se na tom prostoru nalazilo oko četiri stotine migranata, a danas se procenjuje da je taj broj od trideset do pedeset lica. Svako jutro od strane graničnih organa Mađarske države mi beležimo povrat migranata na našu teritoriju, ne samo onih lica koja su sa teritorije Srbije ušli u njihovu zemlju, nego i onih migranata koji su u Mađarsku dospeli preko Rumunije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Konkretno, od dve stotine do četiri stotine njih se svakog jutra na taj način vraća nama, na našu teritoriju. Grad Subotica je za period od januara do juna prošle godine izdvojio dva miliona i 350 hiljada dinara za transport migranata u prihvatne centre na jug Srbije, dok je ove godine za istu namenu i za isti vremenski period od šest meseci iz budžeta Grada dato skoro tri miliona i pet stotina hiljada dinara. Izjavio sam pre izvesnog vremena i stojim iza toga da postoje sugrađani koji svoje domaće proizvode prodaju migrantima i napravili su neku trgovinsku vezu s njima, manji broj Subotičana radi dostavu hrane za njih, neki ih transportuju za određenu svotu novca, tu su i oni koji im pomažu u ilegalnom priključenju na izvore električne energije, kao i oni koji im pružaju utočište u svoj dom, a ako na sve to dodamo blizinu auto-puta i granice sa Evropskom unijom – jasno je zbog čega oni pronalaze razloge da ih bude u većem broju na teritoriji našeg grada. Zbog toga, još  jednom, apelujem na sugrađane da ne rade te stvari i da im ne budu karika u lancu „logistike“, jer ćemo im na taj način poslati jasnu poruku da nisu dobrodošli na ovu teritoriju i tada neće dolaziti u tolikom broju. Apelujem i da se na određenim društvenim mrežama ne iznose laži i da se ne unosi nemir, poput informacija „da se negde nalazi trideset mrtvih i pedeset ranjenih koji se sahranjuju po šumama“, jer je svako saopštenje MUP-a i Opšte bolnice nakon incidenata, odnosno okršaja migranata, jedino relevantno i vrlo lako proverljivo. Najbitnije je da kažem da meštani Hajdukova, Makove sedmice i građani Subotice, nisu bezbednosno ugroženi, za to nam garantuju pripadnici policije u koje imam neograničeno poverenje. Na kraju ću dodati da sam u dnevnoj komunikaciji sa svim našim službama bezbednosti i istražnim organima, te da pohvaljujem rad MUP-a jer je prethodnih meseci postigao odlične rezultate u presecanju ilegalne dostave oružja i hapšenju lica umešanih u ta dela.“ – istakao je Bakić.