U Subotici sankcionisano 64 vozača autobusa

Tokom akcije pojačane kontrole saobraćaja vozača teretnih vozila i autobusa, koju su protekle nedelje sproveli pripadnici Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, otkriveno je 9.542 prekršaja, od kojih se najveći broj odnosio na prekoračenje vremena upravljanja vozilom i druge prekršaje vezane za tahografe. 

U akciji koja je sprovedena od 7. do 13. februara na putevima Srbije, saobraćajna policija kontrolisala je 1.390 autobusa i 14.094 kamiona i otkrila 626 prekršaja, koje su učinili vozači autobusa i 8.916 koje su učinili vozači teretnih vozila. Od ukupno 1.390 kontrolisanih autobusa, skoro trećina vozača sankcionisana je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, dok su 93 vozača sankcionisana zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije, a 92 zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa. 

Najviše vozača autobusa sankcionisano je na teritoriji Policijske uprave Kragujevac – 73, na teritoriji Policijske uprave Subotica – 64, a na teritoriji Policijske uprave Niš – 54 vozača. Kad je reč o kontroli teretnih vozila, 2.127 vozača sankcionisano je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, a 1.299 vozača zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije. Takođe, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisano je 1.139 vozača, zbog prekoračenja brzine 301, dok je 26 vozača isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola. 

Akcija saobraćajne policije bila je usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i teretnih vozila, a istovremeno je sprovedena u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), navodi se u saopštenju.