“Subotičani su pokazali veliko srce i humanost”

FB grupa nastala je 15. marta 2020. godine, odmah nakon proglašenja vanrednog stanja u zemlji, sa ciljem da prvenstveno pomogne starijim osobama od 65 godina u nabavci, a namenjena je i svim socijalno ugroženim građanima, kao i onima u stanju potrebe.

Grupa je ubrzo počela da dobija veliki broj članova, brzo je zaživela i postala prihvaćena od strane njenih pratilaca, koji su polako postali i donatori i oni koji šire svest o njenom postojanju i radu, ističe Branko Prćić, predsednik udruženja “Za Suboticu svim srcem”, čija je primarna delatnost prikupljanje i podela polovne garderobe, nameštaja i tehničkih uređaja. Udruživanjem sa istim ili sličnim neprofitnim organizacijama, pojavili su se i drugi vidovi pomoći, poput prikupljanja namirnica, organizovanja raznih bazara, namenskih akcija, pribora za školu, novogodišnjih paketića. Tu smo ponosni na potpisanu saradnju sa našim prijateljima “Anđeli Severa”, humanitarnim udruženjem iz Bačke Topole, sa kojim usko sarađujemo i zajedničkim snagama pokušavamo da pokrijemo što veću oblast, u nadi da ćemo naći razumevanje i volju i sa drugim okolnim mestima, čime bi samo ojačali tim dobrih ljudi i došli do više porodica kojima je pomoć potrebna.

Grupa trenutno broji 5.584 članova, od kojih je 103 porodice zavedeno u kartoteci članstva ovog udruženja, koja im olakšava praćenje broja porodica i organizovanje pomoći. Branko Prćić napominje da je do sada održan veliki broj humanitarnih akcija. Imali smo dosta redovnih akcija podele garderobe tokom dosadašnjeg rada, a akcije koje bih još izdvojio su ona namenjena za Odeljenje pedijatrije subotičke Bolnice, gde smo u dva navrata obezbedili kombi igračaka i posteljinu za mališane na bolničkom lečenju, kao i akcija za Dom za decu ometenu u razvoju “Kolevka”. Naravno ponosni smo i na posetu jednoj porodici, koja živi u zaista teškim uslovima u Belom Blatu nadomak Zrenjanina. Organizujemo redovne akcije pred školsku godinu, za novogodišnje paketiće i to su akcije koje se organizuju svake godine, kaže predsednik udruženja “Za Suboticu svim srcem”.

Prema rečima Branka Prćića, građani su glavni donatori, a iz akcije u akciju nailaze na veliki odziv i čini se da su Subotičani stekli naviku i poverenje u rad i transparentnost ovog udruženja. Pokazali su veliko srce i humanost na čemu im se od srca zahvaljujemo i gledamo da svaka naša veća akcija bude uvek maksimalno medijski pokrivena, kako bi imali uvid da je njihova donacija zaista otišla na pravo mesto, naglašava Prćić i dodaje da se povećava i odziv preduzetničkog sektora, s toga upućuju poziv svim preduzetnicima da se priključe i pomognu rad ovog neprofitnog humanitarnog udruženja, koje maksimalnim snagama pokušava da poboljša stanje u Subotici i bori se protiv siromaštva, širi svest o filantropiji i samom humanitarnom radu. Veliku zahvalnost svakako moram iskazati i mojim prijateljima pre svega i mom timu koji čine Gabor Hodi, Tamara Lukačević i Dijana Živić, koji se maksimalno zalažu za uspeh ovog udruženja.

Nakon pauze zbog novogodišnjih i božićnih praznika, u nedelju, 6. februara biće organizovana prva akcija u ovoj godini. U prostorijama udruženja, na glavnoj Autobuskoj stanici, Senćanski put br. 5, u periodu od 10 do 14 časova biće organizovana akcija podele garderobe. Mogu doći svi i odabrati garderobu za sebe i svoje ukućane, a to je i prilika da građani donesu svoje donacije za naredne akcije. Našim akcijama može da se odazove svako u bilo kom momentu, putem naših društvenih mreža, nadamo se uskoro i web portalu i naravno na svim našim akcijama. Načini da se pomogne su razni, putem doniranja garderobe ili namenskih donacija, shodno akciji koja je trenutno u toku, prijavom za volontiranje i svakako uplatom novčanih sredstava za troškove zakupa službenih prostorija i samih režijskih troškova i troškova organizovanja neke određene akcije, na žiro račun udruženja: 160-6000000769250-26, primalac: Za Suboticu svim srcem, Braće Radić 138/18, sa svrhom uplate: Donacija.