Polivači u Bajmoku

Tradicionalni običaj polivanja devojaka u organizaciji BKC “Bajmok” održan je juče u domaćinstvu porodice Rotfluk. Mladi momci su, kako tradicijaj nalaže stigli na karucama u potrazi za devojkama, a jedan od njih bio je Bojan Deak koji je prvi put učestvovao. “Meni je prvi put da učestvujem, a o običaju znam da dolazimo sa fijakerima i onda tražimo od domaćina devojčice za polivanje, a one beže od nas pa ih moramo uhvatiti, pa onda kada ih uhvatimo onda ih polijemo ona nam daju cvetiće, kolače…”

Domaćica je za polivače pripremila crvena jaja, narandže, kolače, piće i sve ono što je potrebno da se počaste gosti. “Mladi znaju za ovaj običaj ali uče od nas starijih, radimo ovo zbog toga da se bunjevački običaji ne bi zaboravili. Momci su došli sa fijakerom što se i nekada tako radilo. Ja sam veoma zadovoljna kako su mladi to prihvatili i dosta se dobro snalaze u svemu tome”, istakla je Kata Kumer.

 

Polivači su ove godine prvi put posetili porodicu Rotfluk. “Bili smo učesnici više puta prethodnih godina, jako je lepo i volimo da održavamo tradiciju. Jako sam zadovoljna kako je sve ispalo. Cure i momci su bili jako lepi, odradili su sve što se od njih očekivalo”, kaže Sanela.

Branko Pokornić, predsednik BKC “Bajmok” podsetio je da se ovaj običaj počeo održavati od 1995. godine na inicijativu Kluba fijakerista “Potkovica”, s obzirom da je tada nastao raspad Jugoslavije i nije više trebalo skrivati se kako bi se poštovali i čuvali običaji. “Mi smo od 2005. godine nastavili ovu priču i sve do danas održavamo Polivače. Dve godine unazad Korona nas je omela, ali smo to radili potajno, svaki dečko je svoju devojku otišao politi parfemom i tako smo praktično to odradili, ali bez nekih organizovanih manifestacija. Ponovo se vraćamo u naše okvire i želimo da nastavimo očuvanje bunjevačke tradicije, a to je polivanje na Vodeni ponedeljak i samim tim želimo da taj običaj ne samo da sačuvamo, nego da i na neki način registrujemo u Registru za nematerijalno kulturno nasleđe, jer Bunjevci su jedini od paganskih vremena pa na ovamo, kako se vidi i po istorijskim knjigama, sačuvali ovaj običaj do današnjih dana”, zaključio je Pokornić.