Obeležen Dan Svetog Marka – Blagoslov žita i žitnih polja

U Svetozar Miletiću juče je obeležen 25. april, Dan Svetog Marka – Blagoslov žita i žitnih polja, koji predstavlja prvu u nizu manifestacija, a u povodu obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca “Dan Dužijance 2022”. Svečanost je započeta svetom misom u crkvi Rođenja Blažene device Marije, a nakon toga usledila je procesija do njive na kojoj je obavljen blagoslov žita.

Predsednica BNS dr Suzana Kujundžić Ostojić, govoreći o Dužijanci istakla je pre svega radost zbog još jedne rodne godine i dodala da ono što će je obeležiti je svakako predstojeći popis. “Ono što sam i poželela tokom posvećenja žita je da kako upravo ono lako raste, od onog mraka iz kojeg klija, do zelene stabljike pa do Dužijance, zrelog žita, da upravo tako bude i sa bunjevačkom zajednicom. Da sve ono što smo u proteklom periodu radili, da sada na popisu stanovništva dobije svoj pravi oblik i količinu, onako kako jesmo radili i da svi oni koji su svojim poreklom vezani za Bunjevce da se ne stide i da se izjasne kao pripadnici te nacionalne manjine, da bi kasnije mogli raditi i dalje ono što upravo mi sada radimo, a to je čuvanje onoga što su nam naši stari ostavili”.

Branko Pokornić, predsednik Izvršnog odbora BNS, napomenuo je da se obistinila prošlogodišnja prognoza kada je reč o trenutnim vremenskim prilikama i stanju useva. “Nekoliko kapi kiše koja je pala na našim prostorima u proteklom periodu dobro je došla za prolećnu setvu, ali i jesenjim usevima, jer smanjen je broj veštačkog đubriva, s obzirom na cene koje su trostruko porasle i ljudi nisu imali novac da pripreme i urade pravu agrotehniku koji zahteva ovaj novi sortiment žita, ječma i drugih poljoprivrednih kultura. Za sada stanje žita i ječma je dobro, samim tim što je bilo vetrovito i manje padavina, nema boelsti. Možemo konstatovati da je u datom vremenu žito u sasvim dobrom stanju i ako u maju mesecu bude još malo kiše, a trebalo bi da bude prolaznih padavina, nagoveštava se i da će krajem ove nedelje naići koji talas, to će sasvim dovoljno biti za rast pšenice. Kada žito procveta, onda bi trebala jedna dobra kiša i tada ćemo moći reći, e biće dovoljno žita, imaćemo hleba čitave godine ne samo za državu nego i za izvoz”.

Bunjevački kulturni centar “Lemeški Bunjevci”, već devetu godinu obeležava Markovdan. “Planiramo da održimo ris, odnosno slamarske radionice, gde ćemo raditi pletenje venaca, krune, perlica i svega ostalog što je potrebno za ukrašavanje prilikom proslave nacionalnog praznika, Dana Dužijance. Posle toga će se održati Dužijanca u Svetozar Miletiću, posle čega će se održati centralna proslava u Subotici. Oživeli smo tu manifestaciju, mi se trudimo da se ovaj običaj kakav je danas prikazan, posvećenje i blagoslov žitnih polja u vidu procesije i svete mise zadrži i ja mislim da to nigde nema, samo još kod nas. Trebalo bi i drugi da se uhvate sličnog posla, ali mi se trudimo da održimo tu manifestaciju kao tradiciju”, istakao je Stipan Budimčević, predsednik.