Počeli radovi na proširenju GP Horgoš

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i predsednik Skupštine  Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor, prisustvovali su danas otvaranju radova na proširenju graničnog prelaza Horgoš. Investicija je vredna 2 milijarde dinara, a podrazumeva izgradnju šest novih saobraćajnih traka.

Ministar Tomislav Momirović istakao je da stepen kojim se republika Srbiju integriše sa Mađarskom, koja je ocenjena kao naš najveći prijatelj, nema presedana u prošlosti. “Mi moramo da se povežemo sa zemljama Evropske unije, a definitivno nemamo boljeg prijatelja od Mađarske i zato proširujemo ovaj najfrekventniji granični prelaz u našoj državi. Kada završimo to, završimo brzu prugu i prugu od Subotice do Segedina koja je važna za sever Srbije, imaćemo potpuno drugačiju situaciju u saobraćaju u našoj zemlji. Mislim da svi na teritoriji Srbije, ali i čitave Vojvodine, mogu da prate promene koje se dešavaju”, naglasio je Momirović i pozvao sve da probaju novi brzi voz “Soko”, koji saobraća od Beograda do Novog Sada za 33 minuta i da vide kako izgledaju najbolja željeznička infrastruktura i najbolji vozovi u istočnoj Evropi.

Ištvan Pastor ocenio je da su ovi radovi izuzetno značajni, zbog toga što otvaraju potpuno novu perspektivu za čitavu Srbiju. “Ovaj deo države definitivno prestaje da bude deo periferije i postaje deo gde se najkrupnije i najznačajnije stvari dešavaju i u tom smislu treba doživeti sve ove infrastrukturne razvoje kao poentiranje na izuzetno dobre odnose između Mađarske i Srbije i ulaganje u budućnost, koje donosi potpuno drugu perspektivu koja će doneti investicije i komociju u životu i kvalitet za ljude koji ovde žive”, dodao je Pastor.

Rekonstrukcijom graničnog prelaza Horgoš, koji se smatra jednim od najprometnijih graničnih prelaza u Srbiji i ovom delu Balkana, dobiće se šest novih traka, koje će biti namenjene za putnički, teretni i autobuski saobraćaj.