U Maloj Bosni održana 16. Uskršnja izložba

U Maloj Bosni je u organizaciji Udruženja građana “Bunjevačka vila”, održana tradicionalna šesnaesta uskršnja izložba. U povodu najradosnijeg praznika, brojni učesnici okupili su se u Gerontološkom klubu, kako bi predstavili svoje radove izrađene u različitim tehnikama.

Nela Ivić, predsednica UG “Bunjevačka vila” je naglasila da Bunjevački nacionalni savet, pokrajinski sekretarijat za kulturu javno informisanje i obrazovanje i grad Subotica, već godinama podržavaju projekte “Bunjevačke vile”. “Ove godine smo se ušuškali u prostorije Gerontološkog kluba u Maloj Bosni, drago nam je da se sve više i više izlagača odaziva pozivu i sami se javljaju da li mogu da izlažu. Pored šarenih i jaja dekorisanih slamom, imamo prilike videti i brušena, slikana, crtana jaja, čestitke od slame koje su u duhu Uskrsa, šivene i heklane zečeve i sve eksponate koji su vezani za ovaj praznik, a takođe imamo priliku videti i kolačiće i medenjake”.

Marija Bošnjak iz Male Bosne ističe da se ova izložba održava već godinama, u povodu jednog od velikih hrišćanskih praznika. “Da bi ulepšali, pored onog crkvenog obreda što imamo, mi imamo i našu izložbu šarenih jaja u raznim tehnikama, počevši od tehnike ljuske jajeta, farbanja, crtanja, dekupaž, slame, znači sve tehnike koje mogu da se primenjuju. Okupljamo oko 20 – 25 izlagača koji dođu sa strane iz Subotice, Tavankuta, Bajmoka, naravno Mala Bosna koja je zastupljena i učestvujemo sa svima i to želimo preneti na mlađe da i oni budu zajedno sa nama. Uglavnom rade stariji, ali i mladi žele da se uključuju. Ove godine imamo izuzetno dobru saradnju sa školom i vrtićem, deca imaju svoje izložbe, učiteljice i vaspitačice rade sa njima što je jako dobro. I naš Gerontološki klub je učestvovao. Izložba je simbol naše Male Bosne”, istakla je ona.

Izložbu je otvorio velečasni Dragan Muharem, župnik crkve “Presveto Trojstvo” u Maloj Bosni, koji je tom prilikom pohvalio radove učesnika i istakao da je to Božji dar na kojem treba biti zahvalan, a iskoristio je priliku da UG “Bunjevačka vila” čestita desetu godišnjicu postojanja i rada.