Otvorena izložba „S Božjom pomoći“

Izložba „S Božjom pomoći“ koja se tradicionalno priređuje u okviru proslave Dužijance u Subotici, otvorena je juče programom u Pastoralnom centru „Augustinianum“, gde su prisutni imali priliku poslušati stručno izlaganje i pogledati video prezentaciju Jozefine Skenderović na temu ovogodišnje izložbe „Krune subotičke Dužijance“.

Krune od slame popratni su, sastavni i neizostavni deo svake Dužijance. Najstarija sačuvana kruna datira iz 1925. godine i čuva se u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a delo je Đule Prćić iz Male Bosne. Najveću zbirku kruna poseduje Dijecezanski muzej Subotičke biskupije, koji je za ovu priliku otvorio svoja vrata svim zainteresovanim posetiocima. Krune su u muzeju pripremile i popratnim tekstovima i potpisima za ovu izložbu obogatile Jozefina Skenderović, Marija Rukavina, Katarina Skenderović i Ivana Piuković.

Organizatori izložbe su Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ i Katoličko društvo „Ivan Antunović“, a pokrovitelji Grad Subotica i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Izložba se može pogledati do 5. avgusta radnim danima od 10 do 12 časova na adresi Trg svete Terezije 3 (ulaz od strane katedrale).