Otvaranje izložbe “Home is were your heart beats” Jelene Grujičić

U Savremenoj galeriji, sutra, 02. septembra u 19 časova, biće otvorena samostalna izložba umetnice Jelene Grujičić “Home is were your heart beats”. Kako ističu u ovoj kulturnoj ustanovi, izložba kroz višemedijski pristup progovara o važnim temama ukorenjenosti, doma, sećanja i mogućnosti nade.

Umetnička dela nastala u periodu od 2015. godine do danas, fotografije sa vezom, video radovi, instalacije, svedoče o autorkinoj neprekidnoj potrazi za slobodom i njenim uporištima. Umetnički rad Jelene Grujičić moguće je pratiti kroz dva važna perioda u njenom stvaranju, jedan je skoro desetogodišnji pariski, a drugi traje po povratku u rodni grad Suboticu. Iako oba odgovaraju na istu tematsku nit potrage za „mojim mestom“ u svetu punom promena, način na koji se umetnica bavi ovim vitalnim pitanjem se menja. Od ranih radova koji slobodu i dom određuju kao mesto unutar same ličnosti, Grujičić se kreće pravcem koji ukazuje na neophodnost poštovanja veze koju pojedinac gradi sa svojim okruženjem, bilo društvenim, bilo prirodnim. U njenim najnovijim radovima, sloboda se postiže tek u intenzivnom saživljavanju sa iskonskom čovekovom postojbinom – prirodom. Zbog toga, na ovoj izložbi, priroda „ulazi“ u galeriju u obliku dve nove instalacije.

Izložba, koju će pratiti elektronski katalog sa tekstom kustoskinje Nele Tonković, a koji će posetioci izložbe moći da preuzmu putem skeniranja QR koda, zainteresovani mogu pogledati do 15. oktobra.