Ana Vrtačnik: Kroz dodir

U petak, 24. novembra sa početkom u 19 sati u Savremenoj galeriji biće otvorena prva samostalna izložba Ane Vrtačnik koja se u svojoj umetničkoj praksi  bavi istraživanjem i primenjivanjem biomimetičkih formi i prirodnih materijala. Dela koja će biti predstavljena na izložbi „Kroz dodir“ nastala su korišćenjem i obrađivanjem vune na raznovrsne načine. Odabir i slojevito kombinovanje materijala rezultira delima koja poseduju izraženu reljefnu  teksturu, čime se poziva na fizički dodir. Direktan kontakt i taktilnost predstavljaju ključnu osnovu stvaralaštva Ane Vrtačnik: „U savremenom društvu, u kojem dominiraju mediji masovne komunikacije, konstantno smo okruženi različitim ekranskim prikazima koji nas podstiču da informacije i iskustva stičemo prevashodno putem čula vida. Usled toga, ono što biva marginalizovano, odnosno skoro potpuno zapostavljeno jeste upravo poimanje sveta dodirom.”

Izložba će se moći pogedati di 31. januara 2024. godine a istu su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Subotica i North Engineering d. o. o.

BIOGRAFIJA

Ana Vrtačnik rođena je 1991. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Osnovne i master studije slikarstva završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno istražuje primenu biomimetičkih formi i prirodnih mekih materijala kroz formu slike, skulpture i instalacije.

Do sada je imala brojne samostale i grupne izložbe, kolaboracije i publikacije sa raznim umetnicima, kustosima, institucijama i galerijama širom sveta ( Kina, Švajcarska, Belgija, Holandija, Austrija, Danska,  Sjedinjene Američke Države, Kanada, Španija…). Dobitnica je više nagrada iz oblasti umetnosti od kojih su najznačajnije: nagrada fondacije „Mali princ“, nagrada fondacije „Milivoj Nikolajević“, nagrada Univerziteta u Novom Sadu za vrhunske rezultate u umetnosti, prva nagrada za pozorišni plakat na 58. festivalu „Sterijino Pozorje“. Članica je SULUV-a od 2015. Godine. Od 2017. godine radi kao saradnik na katedri za slikanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *