Razgovor sa Markom Crnobrnjom u Savremenoj galeriji

U četvrtak, 26. oktobra, u 18 časova u Savremenoj galeriji Subotica održaće se razgovor sa vizuelnim umetnikom Markom Crnobrnjom. Izložba Crnobrnjinih skulptura, pod nazivom Ja hoću Ja mogu Ja znam, otvorena je 29. septembra, a trajaće do 4. novembra. Kroz brojne Crnobrnjine radove, nastajale od 2007. godine do ovih dana, izložba tematizuje odrastanje i procese koji ga prate. Kao veoma vešt vajar, vičan i zanatskoj strani umetnosti, Marko Crnobrnja u svom delu uspešno spaja različite materijale, dinamične izraze i bogatstvo priča kako bi opredmetio veoma osetljivo stanje sazrevanja pojedinca.

Razgovor će biti prilika da se publika bolje upozna sa radom, ali i sa ličnošću Marka Crnobrnje, i da razume osnovne motive koji obliku njegovo stvaralaštvo. Sa umetnikom će razgovarati Nela Tonković, kustoskinja izložbe. Izložba Marka Crnobrnje Ja hoću Ja mogu Ja znam može se posetiti od utorka do subote, od 10 do 18 časova u Savremenoj galeriji Subotica. Svakog utorka svi posetioci su dobrodošli besplatno u Galeriju.

 Marko Crnobrnja (1978, Obrenovac) diplomirao je vajarstvo 2005. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mrđana Bajića. Radio je kao profesor u Srednjoj umetničkoj školi „Tehnoart“, zatim kao docent na Fakultetu za umetnost i dizjan „Džon Nezbit“ u Beogradu. Od 2017. godine je umetnički saradnik na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a od 2005. godine.

Samostalno je izlagao u Beogradu (Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, Galerija Novembar, Galerija Muzeja Cepter, Bioskop „Balkan“, Galerija 73, Arte galerija, Galerija Zvono), Kikindi (Narodni muzej), Sirogojnu (Muzej na otvorenom „Staro selo“), Kragujevcu (Galerija RIMA), Pančevu (Galerija savremene umetnosti), Cirihu (Galerija Talberg, Švajcarska), Ljubljani (Artevida galerija, Slovenija), Beču (Siemens Art_Lab Gallery, Austrija). Njegova dela selektovana su za grupne izložbe u Srbiji, Austriji i Turskoj.

Od 2009. godine dobitnik je nekoliko nagrada, među kojima se izdvaja Prva nagrada Konkursa za zvanični suvenir Republike Srbije na Shangai Expo 2010.

Njegova dela nalaze se u kolekcijama Pedagoškog muzeja u Beogradu, Savremene galerije Zrenjanin, Savremene galerije u Nišu, Savremene galerije u Smederevu, Narodnog muzeja u Vranju, Kulturnom centru Obrenovca, Muzeja Zepter, Arte galerije, Galerije RIMA, Galerije Hilger (Beč, Autrija), Galerije Talberg (Cirih, Švajcarska). Autor je dve skulpture realizovane u javnom prostoru: u Kragujevcu i Šapcu.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *