Savremena galerija predstavila mobilnu aplikaciju

Kako bi išla u korak sa vremenom, Savremena galerija je u saradnji sa subotičkom kompanijom  “Icbtech d.o.o” osmislila mobilnu aplikaciju, koja predstavlja svojevrsni digitalni vodič na kojem će ljubitelji umetnosti imati priliku da pogledaju neka od najznačajnijih dela iz bogate kolekcije ove kulturne ustanove.

Kako je na promociji istakla kustoskinja Nela Tonković, ova aplikacija se svojom formom trudi da nauči njene korisnike, koji imaju priliku da na jedan zabavan način usvoje sva ona znanja koja će im omogućiti da kada posete Savremenu galeriju, već imaju predznanje.

Želeli smo da napravimo uvod u prvi korak, u upoznavanje šta je to umetničko blago poklonjeno našem fondu već 60 godina koliko Savremena galerija radi i postoji. Procenat prikazanih umetničkih dela je veoma mali, s obzirom da mi raspolažemo sa 1.500 umetnina u našoj kolekciji ovde ih je obrađeno tek pedesetak, prema tome prostor za nekakav rast onoga što je naše digitalno predstavljanje postoji, svakako je upravo to bila i namera, da zahvatimo ono što su vrhunci, da naučimo nešto naše korisnike, da ih dobro obradujemo za sledeći korak koji će uslediti u godinama koje dolaze”, rekla je ona.

Zahvaljujući činjenici da postoji konkurs Ministarstva kulture za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, naglasila je da je ovo jedan vetar u leđa, jer korak sa erom tehnologije u kojoj živimo ne sme da se izgubi. “Sasvim je racionalno očekivati da ne mogu svi da prođu kroz vrata galerije i da će uvek zainteresovanih biti više nego posetilaca i zbog toga su ovakvi koraci neophodni”, dodala je Nela Tonković.

Realizacija projekta započeta je nakon dobijanja sredstava od strane Ministarstva kulture, a zajedničkom saradnjom kompanije “Icbtech d.o.o” i ove kulturne ustanove, došlo se do ideje da bi aplikacija trebalo da se napravi u formi kviza, kako bi se na interaktivan i edukativan način publici približilo šta to Savremena galerija krije u svojim zbirkama.

“Naša kompanija je kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu prepoznata kroz inovativna digitalna rešenja u sektoru kreativnih industrija, a dugogodišnjom saradnjom sa institucijama iz sektora kulture u zemlji smo ostvarili razne projekte na očuvanju kulturne baštine, pa smo tako došli i do saradnje sa Savremenom galerijom”, rekla je Ivona Kiš Malinović, kreativni projekt menadžer u kompaniji “Icbtech d.o.o”.

Aplikacija je dostupna na Play prodavnici, APP storu, kao i za korisnike Huawei mobilnih telefona.