Običaj preskakanja vatre u Maloj Bosni

U Maloj Bosni je juče, na dan Sv. Ivana Cvitnjaka, održano tradicionalno preskakanje vatre, za čije se običaje, koji se vezuju za ovaj događaj, veruje da su važni za zaštitu zdravlja ljudi i domaćih životinja, kao i plodnost poljoprivrednih useva. To je dan kada je sunce na najvišoj tački, noć je najkraća, a dan najduži.

Kako ističe Marija Bošnjak, pored preskakanja vatre važan je i običaj pletenja venaca od poljskog i drugog cveća. “To je jedan narodni običaj u kojem je deci najinteresantnije da preskaču vatru i da ispletu vence od ivanjskog, odnosno poljskog cveća. Simbolika je da se deca druže, da bude lepo. I sama vatra ima svoju simboliku, a venac se plete u krugu, što simbolizuje početak i završetak života”.

“Sv. Ivan Cvitnjak uvek pada 24. juna, ali ove godine je dan ranije, jer se na taj dan obeležava Srce Isusovo. Mi se već par godina podsećamo na taj običaj, imamo pomoć Dobrovoljno – vatrogasnog društva “Tavankut”, u susret nam je izašla i mesna zajednica, kao i Centar za kulturu Bunjevaca i Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine. Ova manifestacija organizuje se u okviru obeležavanja Dana Dužijance, koje prethode običajima pred ovu najveću žetelačku svečanost”, objašnjava Nela Ivić, predsednica Udruženja građana “Bunjevačka vila” iz Male Bosne.

Pomoćnik gradonačelnika Marko Marić, ovom prilikom je ponovio da su Bunjevci narod sa dugom tradicijom i istorijom na području našeg grada. “Činjenica je da oni imaju specifičnu i prepoznatljivu kulturu koja doprinosi obogaćenju Subotice i zaista smo sretni i ponosni što bunjevci u najvećem broju žive na ovom području. Grad je to prepoznao i mi ćemo i u budućnosti pomagati ovakve manifestacije, kako ne bi bile zaboravljene i da ostanu nasleđe mladim generacijama. Bunjevci to zaslužuju jer su dobar, vredan i pošten narod i uvek su bili na pravoj strani. Koliko Grad brine o pripadnicima ove nacionalne manjine i koliko poštuje njihov način života, rada i kulturu, je upravo to što smo prošle godine njihov jezik uveli kao zvaničan jezik na području teritorije grada”.

U programu su učestvovala deca iz KUD “Aleksandrovo” i članovi BKC “Lemeški Bunjevci” iz Svetozara Miletića, nakon čega je usledio muzički program.

Foto: Bunjevački medija centar.