Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdvojilo 100 miliona dinara za sufinansiranje projekata u 11 gradova i opština

U Kuli je danas održana svečana ceremonija uručenja ugovora gradovima i opštinama dobitnicima sredstava u okviru Programa podrške u primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja za 2023. godinu. Prepoznajući značaj primene inovativnih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opredelilo je 100 miliona dinara za sufinansiranje projekata u 11 jedinica lokalnih samouprava, među kojima je i Grad Subotica, dok su drugih 100 miliona dinara obezbedili gradovi i opštine iz svojih budžeta. Predstavnicima gradova i opština ugovore je uručio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Svečanosti upriličenoj povodom uručenja ugovora, u svečanoj sali Skupštine opštine Kula, prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Ministar Vesić je, obraćajući se prisutnima, između ostalog rekao da se vidi da postoji interesovanje gradova i opština za ovaj program.

„Namera nam da naredne godine opredelimo još više sredstava, a ovo je i jedan od projekata koji smo kandidovali Evropskoj uniji. Mi ćemo se truditi u budućnosti da imamo što više projekata koji pomažu lokalnim samoupravama da naprave bolje mesto za život“, naglasio je Vesić.

Uz isticanje da je vizija predsednika Aleksandra Vučića da se svaki deo Srbije ravnomerno razvija, on je kazao da su ovakvi programi i projekti put ka tome, da je ekonomska situacija sve bolja i da će ove godine biti više stranih direktnih investicija, u odnosu na prethodnu, kada ih je, kako je rekao, bilo 4,4 milijarde evra.

Zahvaljujući sredstvima koje je izdvojilo Ministarstvo, uz novac koji će uložiti same opštine i gradovi biće postavljene i kamere za prepoznavanje registarskih tablica, table za merenje brzine, instalirana svetlosna signalizacija, sistem za merenje vozila u pokretu i drugo, kako bi se osigurala veća bezbednost građana, a pre svega dece.

Nakon sprovedenog konkursa, odobreni su projekti  koji će unaprediti funkcionisanje i doprineti unapređenju kvaliteta života građana u 11 gradova i opština u Srbiji, a to su: Kula, Kikinda, Boljevac, Apatin, Sombor, Vladičin Han, Kraljevo, Blace, Vlasotince,  Dimitrovgrad i Subotica.

U okviru ovog konkursa, Gradu Subotici su dodeljena bespovratna sredsta  u iznosu od 15 miliona dinara za realizaciju projekta pod nazivom „Uvođenje sistema za dinamičko merenje težine vozila u pokretu za grad Suboticu“. S obzirom na to da ukupna vrednost ovog projekta iznosi 34.950.720 dinara, sa PDV-om, Grad Subotica je za njegovu realizaciju opredelio sredstva u visini od 19.950.720 dinara.

Cilj ovog projekta je sistemsko unapređenje oblasti drumskog transporta i saobraćaja u gradu Subotica kroz primenu naprednih tehnoloških rešenja koja treba da omoguće viši stepen bezbednosti i nadzora saobraćaja, razvoj održive urbane mobilnosti, podizanje nivoa ekološke prihvatljivosti saobraćaja, kao i povećanje kvaliteta života svih građana.