Darija Kisić Tepavčević posetila Dom za decu „Kolevka“

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, posetila je danas Dom za decu ometenu u razvoju “Kolevka” i tom prilikom obišla novoizgrađene prostorije za boravak i rehabilitaciju dece sa smetnjama u razvoju, koje se nalaze u sklopu ove socijalne ustanove. Domski smeštaj je veličine 800 kvadratnih metara, ima kapacitet za 35 korisnika, a u njemu se nalazi 10 spavaona sa pomoćnim prostorijama, fiskulturna sala i bazen za rekreaciju i terapeutske aktivnosti, a izgrađen je i novi parking prostor.

Vrednost radova izgradnje novog objekta i rekonstrukcije starog dela doma Kolevka koja je pri kraju je 800 miliona dinara. Sredstva je obezbedila Vlada Srbije, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je za opremanje prostorija opredelilo 10 miliona dinara, dok je grad Subotica učestvovao sa 15 miliona dinara za stručni nadzor i postavljanje solarnih panela na novoizgrađenom objektu.

Prema rečima ministarke, ovaj objekat dokazuje da je sve što je obećano i planirano na kraju zajedničkim snagama i postignuto, počev od Kancelarije za javna ulaganja koja je prepoznala značaj izgradnje novih objekata i rekonstrukciju postojećih i obezbedila značajna sredstva. “Resorno ministarstvo je uz podršku lokalne samouprave izdvojilo sredstva da bi se opremili svi ovi objekti i danas se nalazimo u jednom od najsavremenijih objekata po svim svetskim standardima izgrađenim za smeštaj dece koje imaju određene smetnje u razvoju. Dom “Kolevka” je od svog nastanka pa do danas zaista veliki broj dece udomio, preko 10.000 dece je ovde bilo smešteno, mnogi od njih su svoje prve korake napravili upravo ovde i upravo znak ovakvog ulaganja jeste da država podjednako brine za sve svoje građane, da deca koja imaju određene smetnje u razvoju nikako ne smeju da imaju bilo kakve smetnje u dostizanju najboljeg mogućeg kvaliteta života i upravo ove nove prostorije su nešto što će značajno doprineti njihovom kvalitetu života i srećnijem i lepšem odrastanju”, istakla je ministarka Kisić Tepavčević i naglasila da ako želimo da postignemo ovakve ciljeve i u budućnosti, moramo da budemo svi složni i dodala da su dom Kolevka i grad Subotica odličan primer toga. Obraćajući se zaposlenima ove socijalne ustanove na kraju je rekla: “Osmesi na licima korisnika su najbolji pokazatelj koliko ste profesionalni i dobri ljudi i ja vam svima zahvaljujem na svemu”, zaključila je Kisić Tepavčević.

Gradonačelnik Stevan Bakić naglasio je da je Kolevka ime koje svi Subotičani sa poštovanjem izgovaraju, jer ona je simbol humanosti Subotice još od njenog osnivanja davne 1903. godine i da njen značaj nije samo lokalnog karaktera nego i nacionalnog, što je Ministarstvo za rad, zapoljavanje boračka i socijalna pitanja prepoznalo. “Zato smo u prethodne dve godine imali jedno od najvećih gradilišta u Subotici. Da biste postizali ovakve rezultate i da biste razvijali državu, postoje određeni preduslovi koji moraju da se ispune a to je mir i stabilnost. I to nikada ne smemo da zaboravimo. Zajedničkim radom kao država i kao društvo potrebno je da razvijamo u svakom smislu i u svim segmentima našu Srbiju. Poželeo bih svim korisnicima usluga, njihovim roditeljima i zaposlenima da maksimalno koriste kapacitete, jer ovo je jedan od najsavremenijih objekata ne samo u Srbiji nego i šire i poručio bih im da nikada ne zaborave da su grad Subotica i država Srbija uvek iza njih i stavljaju im se na raspolaganje da pomognu“, istakao je gradonačelnik.

Direktor doma za decu ometenu razvoju “Kolevka” Stojan Soković zahvalio se gradu Subotici, ministarstvu i ostalim institucijama koje su učestvovale u realizaciji ove veoma vredne investicije. “Zajedno su svi učinili mnogo da se ova investicija realizuje, da naši korisnici dobiju adekvatne i bolje uslove za život kod nas u ustanovi, a zaposleni bolje uslove rada, gde će se kvalitetnije obavljati vaspitno – obrazovni proces rada i terapeutski rad u zdravstvene svrhe”, napomenuo je Soković.

Dom “Kolevka” je socijalno zdravstvena ustanova koja zbrinjava decu sa smetnjam u razvoju uzrasta od 0 do 26 godina života, o kojima brine 140 zaposlenih različitih profila, od kojih je njih 80 posto uključeno u neposredan rad da decom.