Lavica Kiki svakim danom sve lošije

Lavica koja je 21. septembra pronađena na Čantavirskom putu u Subotici i potom primljena u prihvat Zoološkog vrta Palić, nažalost je svakim danom sve lošije, kažu nadležni.

Prema laboratorijskim nalazima, koji su ponavljani svaki drugi dan, od kada je došla u prihvat, pokazuju da njeni unutrašnji organi počinju da otkazuju.

„Ona jeste primljena sa puno vezanih problema. Endo i ekto parazite smo uspeli brzo da eliminišemo, a sanirana je i povreda butne kosti, te joj je i ograničeno kretanje da se ne bi naprsnuća na zadnjim nogama dalje otvarala. Međutim, ono što nikako nije bolje je stanje njenih bubrega i jetre. Ona je počela da jede što nam je dalo nadu da će se i oporaviti, ali posle nekoliko dana potpuno je prestala da uzima hranu, zbog čega joj je ponovo uvedena infuzija. Tako da, u poslednja dva dana, ona svu snagu dobija preko infuzije“ – kaže Sonja Mandić, direktorica Zoo vrta Palić.

Kako kažu u zoo-vrtu, mladoj lavici su od prvih dana ambulantnog lečenja uvedene terapije koje ne oštećuju funkcije jetre i bubrega, jer jaki lekovi i terapije to mogu da učine.

„Data joj je kombinacija terapija koju su osmislili veterinari iz palićkog zoo-vrta i drugi veterinari iz naše zemlje, oni koji imaju veliko iskustvo u radu sa lavovima, s obzirom da su zaposleni u međunarodnim organizacijama u Južnoafričkoj Republici i u još jednom prihvatilištu za lavove iz Holandije. Ta terapija služi da joj se umanje bolovi, da se smanje upale u organizmu, a da funkcija bubrega ne bude dodatno narušena. Nažalost, u konkretnom slučaju, ne deluje da je dovoljno. Još pri samom prijemu lavice, bilo je teško reći u kakvom su joj tačno stanju unutrašnji organi. Možemo samo da pretpostavimo jer je u pitanju lav koji je sa svojih pet meseci imao samo devet i po kilograma kada je pronađen, dakle to je jedna teško pothranjena životinja, koja je duži vremenski period držana u neadekvatnim uslovima. Jako je teško vratiti je sa „ivice“, na koju je neko gurnuo“ – dodaje Mandićeva.

Ona je takođe dodala da „svi treba da napokon postanemo svesni da ovakve životinje ne mogu da se drže kao ljubimci, jer to nije u njihovoj prirodi“.

„Jako je sebično, neodgovorno i bahato smatrati da je nekoliko meseci razonode vredno ovoliko patnje i stresa koje sada trpi ovo jadno stvorenje. Zato apelujemo na sve građane da ne kupuju egzotične životinje i da prijave svakog ko drži takve vrste i bavi se njihovom trgovinom. Nadamo se da mala lavica može da se vrati sa ivice smrti, nakon svog maltretiranja koje je doživela od strane „ljudi“ koji žive među nama“ – napominju iz zoo-vrta.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *