Mlada lavica koja je spasena na Čantavirskom putu još uvek nestabilno

U jučerašnjim prepodnevnim satima, grupa Subotičana je na Čantavirskom putu pronašla mladunče lava kako prelazi put. Po njihovom pozivu, na lice mesta je izašla ekipa policije, kao i Zoološkog vrta Palić koja je pronađenu divlju životinju transportovala u najbližu veterinarsku stanicu, a potom i u Prihvatilište za divlje životinje koje radi u okviru zoo-vrta. Stanje petomesečne lavice je u ovom momentu nestabilo, ali se radi na njenom oporavku.

Pronađena životinja nije pobegla iz Zoo vrta na Paliću, a sudeći po njenom stanju može se zaključiti da je barem nekoliko nedelja izvan smeštaja gde je bila držana i hranjena.

„Lavica je stigla u veoma lošem stanju, dehidrirana i izgladnela, i njena telesna temperatura je mnogo niža nego što bi trebale da imaju divlje mačke. Prvi dan je dobila infuziju, grejana je sa grejačima, dok smo je danas naučili šta je meso. Nažalost, lavica, iako je oko pet meseci starosti nije prepoznala šta je meso, niti je ikada osetila, tako da je učimo na njenu prirodnu hranu. Na osnovu analiza krvi, utvrdili smo da ima upalu digestivnog trakta, tako da dobija adekvatnu terapiju“ – kaže Andrijana Tot, iz Zoološkog vrta Palić.

Mlada lavica je trenutno u karantinu Prihvatilišta za divlje životinje, a kako kažu nadležni, tamo će ostati sigurno duži period na posmatranju.

„Problem je i atrofičnost njenih mišića, zadnjih nogu. To sve nam ukazuje da osim što nije adekvatno hranjena, nije imala ni uslova da se dovoljno kreće i na način na koji je njoj potrebno“ – dodaje Totova.

Što se tiče načina na koji je ona dospela na suboričke ulice, za sada nije poznato, ali PU Subotica radi na pronalasku počinioca ovog krivičnog dela.

„Može se predspostaviti da je ovo mladunče lava predmet crnog tržišta, što je u Srbiji krivično zabranjeno, jer postoje i zakoni o dobrobiti životinja gde se adekvatno držanje životinja kažnjava, ali samim tim što je u pitanju divlja životinja ona je zabranjena da bude svojina fizičkog lica. Apel je da se divlje životinje ne kupuju kao plišane igračke, ili „statusni simbol“, jer to nisu kućni ljubimci, niti to ikada mogu postati, a nijedno fizičko lice ne može da pruži adekvatnu negu toj životinji, kao ni da obezbedi sve neophodne bezbednosne mere kako se ona ne bi našla na ulici i ugrozila tuđe živote, naročito ako govorimo segmentu opasnosti po okolinu odraslih divljih jedinki“ – ističu iz zoo-vrta.

Da li će mladunče lava trajno ostati u Zoološkom vrtu Palić, za sada se još uvek ne zna, budući da tu odluku donosi Ministarstvo za zaštitu životne sredine, tačnije Grupa za sprovođenje CITES konvencije.