Novo radno vreme i prinova u Zoo vrtu Palić

Zoološki vrt na Paliću od 01. marta ima novo radno vreme, a svi posetioci koji žele da provedu vreme u prirodi razgledajući životinje, mogu ga posetiti svaki dan od 9 do 17 časova. Iako je još uvek hladnije vreme, prema rečima biologa Jelene Toljagić, većina životinja je napolju, a jedino čega posetioci mogu biti uskraćeni jeste da vide jedan deo majmuna, jer su oni zatvoreni zbog nešto nižih temperatura.

“Naravno imamo vrste majmuna koje posetioci mogu videti kroz staklo u objektu Eko centra, a ukoliko bude sunčano bez padavina, sve životinje su napolju tako da se mogu videti i kamila i zebra koje će u slučaju veće kiše ostajati unutra, ali što se tiče svih velikih mačaka, biljojeda gde su antilope, lame, alpake, bizoni, medvedi i ptice, oni mogu se videti”.

U Zoološkom vrtu je 27. januara na svet došlo mladunče alpake. “Ove godine nas je, pošto se to ne dešava baš u ovom periodu, iznenadila ženkica alpake. Ona je veoma interesantna, živahna i radoznala, a s obzirom da je joj je mama šarena, specifična je po tome što je bela, a na leđima ima crnu šaru u obliku srca”, ističe Toljagić. Protekle godine od februara do juna, Zoološki vrt postao je bogatiji za brojne prinove, kada su na svet došle bebe lame, alpake, a rodilo se i mladunče bizona. Takođe, krajem prošle godine rođeno je i mladunče De Braza majmuna, koja je veoma retka i zaštićena vrsta životinje.

“Imajući u vidu da smo mi jedini u Srbiji imali tu vrstu majmuna, svakako da nam je drago da smo baš mi dobili prvo mladunče. Takođe, podsetiću da smo od prošle godine bogatiji za mladunče bizona koje je prvi potomak roditelja koji su kod nas i takva dešavanja nas uvek raduju i voleli bismo da ih bude još. Još uvek nemamo naznaka da neka životinja nosi mladunče, a mi smo sigurni da ćemo i ove godine imati nove stanovnike”, naglašava na kraju biolog Jelena Toljagić.