KulturaSubotica danas

Izložba “Familijarni objekti” Mihajla Vasiljevića

U Savremenoj galeriji sutra, 23. septembra biće otvorena samostalna izložba Mihajla Vasiljevića “Familijarni objekti”, na kojoj će biti predstavljene fotografije nastale korišćenjem pronađenog fotografskog materijala, koji su pripadali nepoznatoj porodici iz Vojvodine.

Izložene fotografije nastale su korišćenjem dijapozitiva (diafilmova) koji su deo pronađene privatne arhive porodičnih snepšotova iz perioda šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Vasiljević u tradicionalnoj foto-laboratoriji izrađuje nove verzije ovih dijapozitiva na papiru za kolor negative (c-tip). S obzirom da se radi o pozitivima, a ne negativima, u ovom procesu ne dolazi do uobičajene inverzije boja. Krajnji rezultat jesu vizuelno vrlo intenzivni, neobični i gotovo halucinantni fotografski zapisi, koji formalno izgledaju kao negativske slike gde postoji obrnut redosled svetlih i tamnih područja, odnosno komplementarnih boja.

Izložbu prati katalog sa tekstom istoričara umetnosti Miloša Zeca, kustoskinja je Tamara Kucor, a početak je u 18 časova.