Dodeljena priznanja bunjevačkog Nacionalnog saveta

Povodom 23. februara, Dana osnivanja prvog Nacionalnog saveta, juče je održana svečana sednica Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine, na kojoj je upriličena dodela nagrada pojedincima za istaknuti doprinos u očuvanju bunjevačkog identiteta, institucija, kulture, obrazovanja, informisanja i drugim oblastima, značajnih za ovu zajednicu.

Predsednica Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine mr Suzana Kujundžić Ostojić naglasila je da je pred članovima ove institucije veliki posao u sprovođenju Akcionog plana, koji podrazumeva rad na osnivanju bunjevačkog školskog centra, kako bi se obrazovanje pripadnika ove nacionalne manjine podiglo na viši nivo. “Uskoro će nam trebati mladi ljudi i oni koji imaju radnog iskustva za predavanje bunjevačkog, za prevođenje koje je vezano za bunjevački jezik. Biće nam potrebni i prevodioci, mladi učitelji, predavači, nastavnici, profesori sve to što smo uspeli, a vezano je za službenu upotrebu jezika i pisma. Napravili smo osnovu, institucije, sve postoji, sad samo treba nastaviti dalje u jednom što boljem i energičnijem smeru. Čeka nas popis u oktobru, da budemo optimistični da nas ima onoliko koliko nas je bilo prošli put, da nas bude i više. U petom sazivu nacionalnog saveta nas očekuje izbor za novi nacionalni savet u novembru, potrebno je da imamo dobar, kvalitetan, stručan, uporan nacionalni savet koji će prihvatiti sve ono što je rađeno i koji će to nastaviti. Mora se raditi na privredi i poljoprivredi i mnogim drugim ekonomskim stvarima koje su vezane za Bunjevce”, naglasila je Suzana Kujundžić Ostojić.

“Posebno priznanje Nacionalnog saveta Ivan Antunović“ za doprinos na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca, dodeljena je gradonačelniku Stevanu Bakiću, koji je istakao da mu je čast i privilegija da dobije jedno takvo veliko priznanje bunjevačke nacionalne zajednice, pogotovo što će deliti sa veličinama koji su od velikog značaja za njene pripadnike poput Zvonka Bogdana i Nikole Babića. “Ovo je jedno od najlepših priznanja u životu koje sam dobio i koje mi mnogo znači. Drago mi je što sam dao moj skromni doprinos za jednu istorijsku odluku ovog grada i da smo konačno izjednačili bunjevačku nacionalnu zajednicu sa ostalim zajednicama. Radi se o jednom autohtonom narodu, slovenskom narodu koji je na ovim prostorima od 17. veka, koji je dao ogroman doprinos razvoju ovoga grada i dao veliki pečat subotičkoj kulturi, koji je u svojoj istoriji postojanja preživeo mnoge golgote, nepravde raznih prethodnih režima, dekrete koji su zadirali u njihov identitet, sve su to stojički izdržali, radili su na jačanju svoje zajednice, standardizaciji svog jezika i došli do onog istorijskog momenta za ovaj grad, kada je bunjevački jezik uveden kao službeni. Želim im sreću u jačanju bunjevačkog jezika, u jačanju kulture i da zajedničkim snagama doprinesemo daljem razvoju kako ekonomsko tako i kulturno našeg grada Subotice. Čestitam im i nacionalni praznik koji oni obeležavaju i prvu konstitutivnu sednicu Nacionalnog saveta i poželeo bi im sreću u daljem radu”, zaključio je gradonačelnik.

Mirku Bajiću uručena je nagrada “Blaško Rajić“ za doprinos u razvoju institucija i očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca, koju su osim njega dobili Nikola Babić i Veljko Vojnić. “Mislim da je nagrada Blaško Rajić najveća nagrada koja se dodeljuje za ono što čini zaštitu nacionalnog identiteta, kada je reč o našoj zajednici i vrlo sam počastvovan da takvu nagradu ja dobijem. Lično mislim da je nagradu u najvećoj meri zaslužio Nikola Babić, jer ni ja ni drugi dobitnik Veljko Vojnić sigurno se ne možemo porediti s onim čime je on doprineo institucionalnom organizovanju i zaštiti identiteta Bunjevaca, po svemu onome što je uradio prvi i da nije Nikola Babić postavio temelje svega onoga što smo mi posle radili, ne bi ovog svega ni bilo. Svakako da jedna ovakva nagrada donosi podstrek da se dalje radi i da ne samo čuvamo nego i da sačuvamo nacionalni identitet zauvek”, smatra Mirko Bajić.

Priznanje “Mara Đorđević Malagurski“ za vrhunski doprinos u oblasti kulture i rodne ravnopravnosti Bunjevaca na sednici je uručeno Mariji Bošnjak iz Male Bosne, inače članici KUD “Bunjevka”, koja je aktivna u raznim sekcijama, a ono po čemu je poznata jeste izrada kolača Božićnjaka. “Kulturom Bunjevaca se bavim malo više od 20 godina, a sa samom kulturom više od 30 godina. Od kad sam otišla u penziju i dok još nisam radila, to je jedno nasleđe koje treba sačuvati, preneti na mlađe, treba mnogo truda, mnogo ljubavi, a ako nešto volite nije teško”, smatra Marija Bošnjak.

Kulturno – umetničkom društvu “Bunjevka” pripala je nagrada za period od 10 godina kontinuiranog rada i aktivnosti na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca u oblasti pozorišne umetnosti. Predsednica Kata Kuntić ističe da je nagrada čast ali i zasluga svih koji su radili u dramskoj sekciji. “Odradili smo 12 predstava, ja mislim da je to lepo što je naše udruženje radilo, a šta je inspiracija, to ćemo videti zavisi od uslova, mi sad u dramskoj sekciji vrlo malo uslova imamo da bi se bavili s tim, ali ljubav prema drami i pozorišnim ostvarenjima je uvek prisutna, tako da nadam se da će se desiti neka nova ideja za neku dobru predstavu”, naglasila je Kata Kuntić.

Priznanje “Kalor Milodanović“ za vrhunski doprinos u oblasti informisanja na bunjevačkom jeziku i govoru pripalo je Nikoli Stantić, nagrada “Mijo Mandić“ za vrhunski doprinos u oblasti obrazovanja Bunjevaca dobio je Dragan Kopunović, priznanje “Ambrozije Šarčević“ za poseban doprinos u oblasti naučno – istraživačkog rada Bunjevaca uručeno je Miji Mandiću, a priznanje za period od 10 godina kontinuiranog rada i aktivnosti na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca pored KUD-a ,,Bunjevka’’, dobilo je i udruženje građana “Bunjevačka vila” iz Male Bosne povodom 10 godina rada i udruženje “Bunjevačko kolo” iz Sombora za 20 godina rada i 100 godina od osnivanja.