21. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva održava se od 05. do 08. septembra

Dvadeset prvi Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, održaće se od 05. do 08. septembra u organizaciji KUD “Bunjevka”.

Svečano otvaranje biće upriličeno u ponedeljak u 19 časova u Galeriji Otvorenog univerziteta, kada će biti otvorena izložba ambijentalne arhitekture bunjevačkih salaša Mije Mandića, pod nazivom “Vrata sunca”. U utorak u isto vreme u Novoj čitaonici Gradske biblioteke, održaće se tribina “Da se ne zatomi”, autorke Tamare Babić o engleskom festivalu “Langolen”, na kojoj je bunjevačka folklorna grupa 1952. godine osvojila prvu nagradu, a biće reči i o osnivanju BKC “Subotica” 1992. godine.

U četvrtak će u Narodnom pozorištu biti izveden mjuzikl “Bunjevačka svitska slava – Langolena”, čiji scenario i režiju potpisuje Kata Kuntić, a u programu će učestvovati KUDŽ “Bratstvo”, KUD “Bunjevka”, KUD “Aleksandrovo”, BKC “Tavankut” i Narodni orkestar i muzički kvartet pod upravom Vlastimira Stanimirovića. U okviru večeri, biće prikazan istoimeni film, čiji tekst i režiju potpisuje Tamara Babić.

Festival su sufinansirali Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine i zajednice i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grad Subotica.