Prvenstvo države u gađanju vazdužnom puškom nakon 30 godina u Subotici

Grad Subotica i Streljački klub „Spartak“ ovog vikenda domaćini su najmasovnijeg nacionalnog šampionata u kalendaru Streljačkog saveza Srbije. Prvenstvo države u gađanju serijskom vazdušnom puškom za sve kategorije i standardnim vazdušnim pištoljem za pionire i pionirke (B i C program), koje se održava u sali Tehničke škole „Ivan Sarić“, proglasio je otvorenim gradonačelnik Subotice Stevan Bakić

Ovo je veoma veliki uspeh i sportski događaj za Suboticu, s obzirom na to da ovakvo takmičenja u streljaštvu u ovom gradu nije organizovano poslednjih 30 godina. Domaćin ovog dvodnevnog, najmasovnijeg nacionalnog takmičenja u streljaštvu na kome će se nadmetati više od 500 takmičara iz svih streljačkih klubova iz naše zemlje je Streljački klub ‘Spartak’, osnovan 1981. godine, jedan od sportskih kolektiva koji čine veliku porodicu Sportskog  društva železničara ‘Jovan Mikić Spartak’, najmasovnijeg sportskog društva u Republici Srbiji, rekao je gradonačelnik Bakić dodajući da trenutno imaju 207 registrovanih članova, od kojih se 50 aktivno takmiči u sve tri kategorije: pionirskoj, juniorskoj i seniorskoj.

Za nastup na Prvenstvu Srbije  u gađanju serijskom vazdušnom puškom u sve tri kategorije (pionirska, juniorska i seniorska), tradicionalnoj discipline koja je u prvom planu i po običaju okuplja sve generacije (ove godine uzrasta od devet do 69 godina), prijavilo se 428 strelaca iz 53 kluba dok organizatori ovog takmičenja  poručuju da ih raduje i sve veći broj učesnika u nadmetanjima pištoljem za najmlađi uzrast. Disciplina pištolj za pionirke i pionire je od 2020. godine u programu nacionalnih prvenstava Srbije, a na ovom prvenstvu u Subotici  će se nadmetati 75 devojčica i dečaka.

Na jučerašnjem programu su takmičenja pionirki i pionira (puška) i pionirki i pionira (pištolj). U nedelju, 8. maja, nadmetaće se juniori i juniorke (puška), i seniori i seniorke (puška). U okviru ceremonije svečanog otvaranja prvenstva intonirana je i himna Srbije „Bože pravde“. Pokrovitelji Prvenstva Srbije u gađanju serijskom vazdušnom puškom za sve kategorije i standardnim vazdušnim pištoljem za pionire i pionirke (B i C program) su Grad Subotica i Sportski savez grada Subotice.