Održan Memorijalni turnir „Refik Memišević – Brale“

Tradicionalni 16. Memorijalni turnir “Refik Memišević – Brale” u rvanju grčko – rimskim stilom, održan je u subotu, 07. maja u Hali sportova. Refik Memišević Brale bio je šampion kluba, šampion grada i šampion svoje zemlje, rekao je prilikom otvaranja turnira gradonačelnik Stevan Bakić, dodajući da se kroz ovaj turnir čuva uspomena na veliku ljudsku i sportsku veličinu. Turnir je namenjen rvačima do 17 godina starosti, a od ove godine isti se po prvi put organizuje i u ženskoj konkurenciji. Ove godine iz objektivnih razloga , što zbog korone, što zbog političke nestabilnosti i svetske krize izostali su takmičari iz inostranstva ali to ne umanjuje sam značaj turnira kako za rvački sport tako i za sam grad Suboticu.

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek  na turniru je pozdravio članove porodice Refika Memiševića dodajuči da je počastvovan što je deo ove velike manifestacije rvačkog sporta za kadetski uzrast. Izgubili smo velikog šampiona i velikog čoveka jako rano i ceo stručni štab je već sledeće godine od Refikove smrti doneo  Odluku da se počne sa organizacijom ovakvog turnira jer je on to zaslužio. Želim da čestitam svim takmičarima koji treba da budu svesni da svojim dolaskom učestvuju na turniru jednog velikana na strunjači i van nje, rekao je Štefanek.

Prisutnima se obratio i sportski direktor Rvačkog kluba Spartak i trener  Memiševića, Sreten Damnjanović koji se prisetio Refika kao prvaka sveta u super teškoj kategoriji gde se sa svojih 110 kilograma rvao sa takmičarima koji su imali 170.

Rvčaki klub Spartak, jedan je od najboljih sportskih kolektiva ne samo u rvanju sa čak 37 osvojenih evropskih i svetskih olimpijskih medalja a to je nešto što se uvek mora spomenuti.

Pobednice ovogodišnjeg memorijalnog turnira u rvanju grčko-rimskim stilom u  ženskoj konkurenciji su Ana Koblo (43 kg, Mađarska), Jana Petrović (57 kg, Srbija), Maša Perović (65 kg, Srbija) i Veronika Vilk (73 kg, Hrvatska). Najbolji u muškoj konkurenciji bili su Laslo Mozeš (45 kg, Mađarska), Daniel Ozveđ (48 kg, Srbija), Tin Turković (51 kg, Hrvatska), Botond Dajc (55 kg, Mađarska), Dejan Berkec (60 kg, Srbija), Jovan Miolski (65 kg, Srbija), Antal Vamoš (71 kg, Srbija), Branko Đukić (80 kg, Srbija), Aleksej Maharita (82 kg, Mađarska) i Arpad Lakatoš (110 kg, Mađarska).

Posebno priznanje, trofej Refika Memiševića pobedniku u kategoriji 110 kg u kojoj je rvao  Memišević, otišlo je u ruke Arpada Lakatoša iz Mađarske, kome je pehar uručila Sanja Svilar, ćerka pokojnog Memiševića.

Za najboljeg takmičara turnira u ženskoj konkurenciji proglašena je reprezentativka Srbije, Maša Perović, a za najboljeg takmičara u muškoj konkurenciji rvač reprezentacije Srbije Jovan Miolski. Njima je pehare uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

U generalnom plasmanu, prvo mesto na Memorijalnom turniru „Refik Memišević – Brale” u ženskoj konkurenciji pripalo je reprezentaciji Srbije, koja je osvojila 70 bodova, drugo mesto zauzela je Mađarska (40 bodova), a treće Hrvatska (33 boda). I u muškoj konkurenciji ekipni prvak Memorijala je selekcija Srbije (225 bodova), drugo mesto pripalo je Mađarskoj (160 bodova), a treće Hrvatskoj (99 bodova). Predstavnicima reprezentacija Srbije, Mađarske i Hrvatske u obe konkurencije pehare je predao gradonačelnik Stevan Bakić.