DruštvoAktuelno

Prihvatilište za beskućnike od danas na novoj trajnoj lokaciji

Kako bi naši sugrađani koji nemaju svoj dom predstojeću zimu proveli van ulica našeg grada u jednom prijatnom i pre svega toplom ambijentu, danas je otvoreno privremeno Prihvatilište za beskućnike. Od ove godine Prihvatilište se nalazi na novoj lokaciji, na adresi Braće Radića br. 83 u prostorijama mesne zajednice Bajnat.

Objekat veličine 186 kvadratnih metara je potpuno renoviran i uređen u skladu sa namenom, sastoji se od 9 ležajeva raspoređenih u dve posebne prostorije za spavanje, poseduje dnevni boravak sa trpezarijom, dva kupatila, kuhinju i magacinski prostor. Vrednost radova na uređenju objekta iznosila je 6 miliona i 145 hiljada dinara.

“Ovim potvrđujemo da Grad Subotica vodi računa o svojim građanima i to onima koji su najugroženiji, što govori i činjenica da je budžet za socijalna davanja i dečiji dodatak bez obzira na sve krize kroz koje prolazimo i na sve restrikcije koje smo imali, ostao netaknut i nije smanjen. Za potrebe Prihvatilišta Grad Subotica je u 2022. godini obezbedio 500 hiljada dinara, a u narednoj godini u budžetu je za ove namene opredeljeno 870 hiljada dinara i ukoliko bude potrebe sredstva će biti uvećana”, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Crveni krst je kao i prethodnih godina logistički opremio prostor krevetima, posteljinom, čistom garderobom, sredstvima za ličnu i kolektivnu higijenu, a korisnicima će biti obezbeđena tri obroka i topli napici tokom čitavog dana, kao i dvadesetčetvoročasovno dežurstvo volontera.

“Lokacija je nova, prostor je uređen i adaptiran, uslovi su mnogo bolji nego u prostoru koji smo ranije koristili. Korisnicima će biti omogućen i zdravstveni ili specijalistički pregled u zavisnosti od potrebe, kao i lekovi ukoliko budu morali da ih koriste”, istakao je dr Siniša Trajković, predsednik Gradske organizacije Crvenog krsta

Prvi korisnici se očekuju već tokom dana, a njih u privremeno Prihvatilište za beskućnike upućuje Centar za socijalni rad, koji prema svojim kriterijumima određuje broj korisnika koji stiču pravo da koriste usluge ovog smeštaja.