Dodeljene nagrade najboljim sportistima u 2022. godini

Na svečanosti održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, sinoć su dodeljene nagrade najboljim sportistima u 2022. godini. Priznanja su uručena pojedincima za ostvarene sportske rezultate, kao i najboljim sportskim kolektivima u godini na izmaku. Nagrade su dodeljene u seniorskim, juniorskim i konkurenciji pionira, a dodeljene su i posebne, jubilarne, kao i tri ravnopravne nagrade za učinke sportista veterana, koje nose ime po novinaru Milenku Brustulovu, koji je dao veliki doprinos u uspostavljanju i realizaciji ove akcije.

U kategoriji pionira nagrade su dobili Nenad Zakić u jedrenju, Matija Pižurica u boksu, Vuk Trišić za biciklizam, Erik Marton gimnastika, Miša Novović plivanje, Lara Kadar atletika, Aleksandar Štajnfeld džudo, Nikola Radanović mačevanje, Melinda Utaši boks i Leon Ujvari plivanje. U kategoriji juniora najbolja je teniserka Lana Virc, u odbojci Elena Baić, u boksu Marko Pižurica, Sergej Čipak u veslanju, Mateja Borojević u džudou, Dario Bašić Palković atletika, Nikola Koltin plivanje, Uroš Krstin rvanje, Filip Kulić gimnastika i Balaž Benčik Maša dizanje tegova.

U kategoriji seniori nagrade su pripale Nađ Sebastijanu u rvanju, Andreju Barna za plivanje, Tijani Filipović u fudbalu, Tamašu Kajdočiju u dizanju tegova, Jasmina Nađ dobila je priznanje za kik boks, Jovana Ilić atletika, Nina Šabić gimnastika, Andrija Vulikić odbojka, Kristina Boja jedrenje i Stefan Kostadinović stoni tenis.

“Jako je dobro biti proglašen među najboljima, tako da svaka čast svim sportistima, bila je sjajna sportska godina i nadam se da će i sledeća biti još bolja. Početkom decembra počeli smo sa pripremama, nakon praznika nastavljamo, čeka nas Svetsko prvenstvo u Japanu gde se jure te norme za Pariz i nadam se da ću se plasirati”, kaže plivač Andrej Barna.

“Presrećna sam zbog nagrade, nadam se da sledeća godina biti još uspešnija i da ću nastaviti ovako. Trudimo se u timu da iz godine u godinu budemo najbolji, to i dokazujemo našim rezultatima i igrama. Profesionalni smo i trudimo se da donosimo najbolje rezulatate”, istakla je Tijana Filipović iz ŽFK “Spartak”.

“Drago mi je što i ove godine MOK “Spartak” ima predstavnika u ovoj dodeli nagrada. Ove godine prvo mesto delimo sa ŽFK “Spartak”, izuzetno mi je čast što učestvujemo u ovakvim manifestacijama i što ima sportista što zauzimaju prva mesta i osvajaju pehare i nadamo se da će tako da se nastavi”, rekao je Nemanja Jungić, kapiten odbojkaškog tima Spartaka.

“Mislim da sam u Spartaku dobio još jednu porodicu i na tome sam zahvalan. Jeste da je rvanje samostalan sport ali to nije to, treba jedna dobra ekipa i atmosfera kako bi stigli do cilja i rezultata. Planovi za sledeću godinu su mi da budem broj 1 u Srbiji, a idemo i do Olimpijade, da li će biti teško, mislim da hoće, ali što je teže to je lepše”, naglašava Sebastijan Nađ, rvač RK “Spartak”.

Nataša Aleksić, članica Gradskog veća za sport i omladinu, rekla je da će budžet za sport biće uvećan i u 2023. godini, što će doneti nove mogućnosti.

“Imali smo prilike da realizujemo postojeće programe, obilazili smo klubove i osluškivali njihove potrebe, delili smo sportsku opremu kako u gradu, tako i u prigradskim mesnim zajednicama. Možemo se pohvaliti novim projektima, poput besplatne Školice plivanja za za sve učenike drugih razreda osnovnih škola. Za 2023. godinu budžet grada za podršku lokalnim sportskim organizacijama, udruženjima i savezima iznosi 150 miliona dinara, što je više nego u ovoj godini i najveće je izdvajanje za sport do sada, čime naš grad pokazuje spremnost da nastavi sa ulaganjem u sport i sve sportiste. Sport nosi radost, tugu i smeh, a pre svega nosi jednu veliku inspiraciju jer svaki rezultat donosi motiv da se napravi korak više. Uspešno takmičenje daje snagu da naredno bude još bolje, a često je gorak ukus poraza pravi impuls koji svakog sportistu tera da “zagrize” još više. Posebno želim da se zahvalim svim sportistima, trenerima, sportskim radnicima, ali i medijima koji učestvuju u čuvanju vrednosti sporta u našem gradu”, istakla je Nataša Aleksić.

“Grad Subotica ima sportiste kakve nema niko, a to je dokazano više puta. Nadam se da će Subotica 2024. godine imati novu olimpijsku medalju, jer i ove godine dokazala da je grad sporta, ne samo u seniorskoj konkurenciji, jer u brojnim sportovima imamo evropske medalje, u mlađim kategorijama što me jako raduje, jer imamo decu budućnosti u koju treba da ulažemo i koja su svetla tačka ovog grada. Zahvaljujući gradu i državi omogućeni su dobri uslovi za treninge, a vi to opravdavate dobrim rezultatima i medaljama sa velikih takmičenja”, rekao je Davor Štefanek, predsednik Sportskog saveza Srbije.

Gradonačelnik Stevan Bakić je naglasio da se među nagrađenima u svim kategorijama nalaze predstavnici 25 sportova, od atletike, preko fudbala, rvanja, boksa, odbojke, košarke, plivanja i mnogih drugih i napomenuo da je to jedno ogromno bogatstvo koje treba poštovati.

“Drago mi je što su sportisti pokazali i ove godine jedan kontinuitet i što se sa njima ne susrećem prvi put. Sportisti su često bili naši najbolji ambasadori, jer su na najvećim sportskim borilištima ponosno, časno i uspešno promovisali ime našeg grada i zbog njih i svih onih koji su rešili da barem jedan deo svog života posvete sportu, trudimo se da obezbedimo što je moguće bolje uslove. Činjenica je da je budžet za sport sve veći, a taj trend smo zadržali i tokom ove godine. Gimnastičarke i gimnastičare će dočekati nove sprave i ako se neko pita zašto se naš grad smatra gradom sporta i da li ovaj epitet stoji uz ime našeg grada, neka dođe na ovakvu dodelu priznanja i ovakav praznik sporta”, dodao je Bakić.