Udruženi za poboljšanje stanja u poljoprivredi

U Subotici je krajem prošle godine osnovano Udruženje poljoprivrednih proizvođača. Iako postoji nešto manje od dva meseca, udruženje broji 50 članova koji imaju zajednički cilj, a to je da se poboljšaju stanje i uslovi rada u poljoprivredi.

Prema rečima predsednika Skupštine udruženja Miroslava Matkovića, prilikom osnivanja gledalo se da se programom rada obuhvate sve grane poljoprivrede. “Želeli smo da omogućimo svima kojima je cilj i želja da se poboljša status poljoprivrednika, kako u Subotici, tako i šire, da postanu članovi našeg udruženja. Ciljevi su nam da seljak opstane, jer moram da izrazim zabrinutost za budućnost srpske poljoprivrede”, kaže Matković.

Za svoja prava poljoprivrednici su počeli da se bore još letos, kada je u centru Grada održano nekoliko protesta zbog situacije sa sušom. Matković ističe da je za poljoprivredu iz budžeta Grada Subotice za 2023. godinu izdvojeno 50 miliona dinara, a tokom razgovora sa gradonačelnikom postignut je dogovor da poljoprivrednici učestvuju u kreiranju budžeta.

“Predlozi koje smo mi dali su da se od tih sredstava osiguraju usevi, gde bi Lokalna samouprava korisniku plaćala 1.500 dinara po hektaru, dok bi Ministarstvo poljoprivrede isplatilo 40 odsto povrata sredstava, zatim da se po bankama u Subotici paorima omogući uzimanje subvencionisanih kredita, gde bi Grad platio kamatu do 8 odsto, a korisnik kredita razliku. Jedan od predloga je bio i osemenjavanje krava i svinja, gde bi 90 odsto usluga veterinara bilo pokriveno sredstvima iz gradskog budžeta, kao i analiza zemljišta od strane Poljoprivredne stručne službe. Ovom novoosnovanom udruženju se priključilo i udruženje pčelara, gde su i oni dali predlog da svaki polaznik koji završi školu pčelarstva dobije između dve i četiri košnice. Mi smo sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem nedavno imali sastanak gde smo zatražili da se po hitnom postupku usvoje naši predlozi, jer prolećna setva stiže za mesec dana, a treba kupiti impute, seme, veštačko đubrivo, a od suše koja nam nije priznata, svaki trenutak nam je važan i bitan”.

Prema Matkovićevim rečima, protesti tokom prošle godine su urodili plodom, jer su sredstva izdvojena za poljoprivredu u ovoj godini, u odnosu na prethodne nikad veća. “Ranije se iz budžeta Grada izdvajalo sedam do osam miliona dinara, a ove godine čak 50 miliona. Kako će to sve proći ostaje da vidimo, jer jako je daleko kraj godine, a pitanje je i šta će se dešavati u rebalansu budžeta”.

Jedna od aktivnosti udruženja u ovoj godini bilo je učestvovanje na nedavno održanim protestima u Beogradu. Nekoliko predstavnika Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice pružili su podršku svojim kolegama iz Srbije i Vojvodine, koji su nezadovoljni niskom otkupnom cenom mleka prolivali po ulici uvozno poljsko mleko, a prisutnim građanima delili domaće, kako bi stimulisali kupovinu istog.

Poljoprivrednici su tražili od nadležnog Ministarstva da subvencija po grlu stoke bude 40 hiljada dinara, da premija bude povećana sa 10 na 20 dinara po litru mleka, ali i da se uvede zaštitna cena mleka u Srbiji. “Ono to sam uspeo da saznam, iako nisam bio prisutan je da nije svakome ista otkupna cena mleka, znači tu se stvara razlika između 30 i 40 dinara na pojedinim mestima, a to je sve počelo dole u Srbiji na manjim otkupnim mestima, kada su otkupljivači jednostavno počeli da spuštaju cenu mleka i uslovljavali proizvođače”, dodaje Matković.

Iz ovog udruženja pozivaju sve zainteresovane poljoprivrednike da im se priključe. “Nalazimo se na trećem spratu Otvorenog univerziteta, kancelarija broj 15, a sve dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona na broj: 064/66-26-802. Mi ćemo i dalje pokušavati razgovorima sa predstavnicima vlasti da ukažemo na velike probleme u poljoprivredi, kojom se u nekim porodicama ljudi bave i po nekoliko generacija. Ne razumemo zašto se uništava srpski seljak. Mi ćemo se boriti da ujedinjeni radimo na poboljšanju našeg statusa kako bi opstala poljoprivredna gazdinstva, stočari, farme…”, zaključio je Matković.